Dačić povodom godišnjice napada u SAD: Solidarnost Srbije sa Sjedinjenim Državama 1Foto: Beta/ MSP/ Ognjen Stevanović

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, rekao je danas da je 11. septembar 2001. godine, kada su izvedeni teroristički napadi na SAD, bio jedan od „definišućih datuma“ u savremenoj istoriji.

„Srbija potvrđuje svoju solidarnost sa Sjedinjenim Državama u borbi za očuvanje zajedničkih vrednosti i sećanja, kao jedinog načina da se spreči neki novi 11. septembar“, rekao je Dačić na konferenciji „Pamtimo i stojimo uz SAD“, u organizaciji Kongresa srpsko-američkog prijateljstva, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Srbija je „deo globalnih napora u borbi protiv terorizma“ koji, rekao je Dačić, „ima za cilj ugrožavanje i razaranje poznatog i na pozitivnim vrednostima zasnovanog načina života naše civilizacije“.

On je rekao da je srpski narod mnogo puta bio suočen s „tragedijama koje su ostavljale dubok trag u kolektivnoj svesti i definisale budućnost našeg regiona“, te zato „dobro razume značaj održavanja kulture sećanja i solidarnosti i značaj koji američki narod pridaje ovom datumu“ 11. septembru.

Dačić je na kraju govora pomenuo „prošlonedeljni dogovor“ Beograda i Prištine u Vašingtonu, ocenivši da „sigurno ne bi bio postignut bez presudne uloge SAD-a i predsednika Donalda Trampa“, što „dokazuje da je američka strana jedan od naših ključnih partnera u procesu postizanja trajnog i održivog rešenja problema Kosova i Metohije“.

„Pozdravljamo nameru SAD da budu više prisutne u regionu, kako ekonomski tako i politički, posebno imajući u vidu da svi zajedno stremimo istom cilju – očuvanju mira i izgradnji prosperitetnijeg i za život privlačnijeg Zapadnog Balkana“, zaključio je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari