Dačić: Priznanje Kosova ni po koju cenu 1Foto: EPA-EFE/Djordje Savic

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija neće priznati Kosovo ni po koju cenu i da Srbija želi da se dođe do kompromisa na Kosovu.

„Nećemo priznati Kosovo ni po koju cenu, jer to nije pitanje EU ili Kosovo. Ne želimo da nam se tako postavljaju pitanja. Hoćemo mirno rešenje, ali poniženje Srbije ne“, rekao je Dačić u Temišvaru gde je sa ministrom inostranih poslova Rumunije Teodorom Meleškanuom otvorio konferenciju „Bezbednosni izazovi na Balkanu“.

„Problemi postoje na Balkanu, ali oni ne moraju da budu osnova za ratovanje. Potrebno je više razumevanja od međunarodne zajednice i u tom pogledu se trudimo da vodimo balansiranu spoljnu politiku koja uvažava sve naše strateške ciljeve“, rekao je Dačić.

On je predočio da je strateški cilj Srbije ulazak u EU, a da ne može da uđe dok ne postigne pravno-obavezujući sporazum sa Kosovom, upitavši da li neko u EU zna šta treba da piše u tom sporazumu i da li to znači da Srbija treba da prizna Kosovo.

„Rumunija i četiri zemlje EU koje nisu priznale Kosovo će reći da to ne mora, ali mnoge druge zemlje će reći da to mora. S druge strane, to otvara dilemu u našem društvu – EU ili Kosovo. To su veoma velika i teška pitanja i mora da postoji duboko razumevanja o tome onih koji o tome pričaju“, kazao je Dačić.

Prema njegovim rečima, EU trenutno ima veće probleme nego što je ulazak zemalja Zapadnog Balkana, ali je EU dobar projekat za Srbiju.

Dačić je ocenio da je stabilnost regiona važna za stabilnost Evrope i da zato moraju da se traže kompromisi, a ne da se prihvataju jednostrani akti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari