Dačić sa ambasadorkom SAD u UN: Rad Unmika u punom kapacitetu od velike važnosti 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je danas u Njujorku sa stalnom predstavnicom SAD pri UN Lindom Tomas Grinfild kojoj je preneo da je „za Srbiju rad Unmika u svom punom kapacitetu od velike važnosti, s obzirom na delikatnost trenutne situacije u srpskoj južnoj pokrajini“.

Dačić se sa Tomas Grinfild sastao uoči sutrašnje sednice Saveta bezbednosti UN posvećene radu Unmika, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Dačić je ponovio da će Srbija zadržati konstruktivan stav u vezi sa evropskim predlogom i implementacijom akcionog plana u cilju dalje normalizacije odnosa, ali je ponovio da za Srbiju postoje crvene linije od kojih neće odustati, kao što je to prethodnih meseci isticao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dačić je pomenuo da će u cilju nastavka dijaloga sledeći sastanak na viskom nivou biti održan u Briselu 2. maja, na kome će učestvovati predsednik Vučić. Napomenuo je da ukupan uspeh evropskog predloga zavisi od formiranja ZSO, kao obaveze koja je preuzeta pre 10 godina potpisivanjem Briselskog sporazuma.

„Nedopustivo je da se ovaj korak uslovljava razmatranjem zahteva za članstvo Prištine u Savetu Evrope i Srbija se oštro protivi ovakvom razvoju događaja“, naglasio je Dačić.

Ambasadorka Tomas Grinfild pozvala je na implementaciju sporazuma koji su Beograd i Priština postigli u Ohridu i istakla da će SAD i dalje biti aktivno angažovane u davanju podrške Srbiji i Kosovu dok implementiraju svoje obaveze u cilju postizanja predvidljivih i mirnih odnosa.

Dačić je sa američkom ambasadorkom razgovarao i o razvoju bilateralnih odnosa Srbije i SAD. Složili su se da dinamičan politički dijalog i razgovori zvaničnika dve zemlje predstavljaju priliku za razmenu mišljenja o temama koje su prioritetne za razvoj bilateralnih odnosa, postizanje veće transparentnosti i jačanje poverenja, naročito u godini kada Srbija i SAD obeležavaju 142 godine diplomatskih odnosa, navodi se u saopštenju.

Šef srpske diplomatije izrazio je nadu da će se u predstojećem periodu realizovati poseta državnog sekretara SAD Entonija Blinkena Srbiji, kao i da će uskoro doći do razmene poseta na predsedničkom nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari