Dačić sa izbeglima iz Hrvatske 1Foto: FoNet/SPS

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je danas sa predstavnicima Udruženja radnika i invalida rada izbeglih iz Hrvatske sa sedištem u Banjaluci o problemima u ostvarivanju osnovnih ljudskih prava, uključujući ekonomsko-socijalna prava državljana BiH srpske nacionalnosti koji su izbegli u periodu 1990-1996.

Predstavnici udruženja izneglih naveli su da Hrvatski državni organi sistemski primenjuju etničku diskriminaciju u pogledu uskraćivanja prava na povratak nepokretne i pokretne imovine i negiranja stečenih prava na penziono i invalidsko osiguranje za lica koja su živela u Hrvatskoj pre izbijanja sukoba, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

Oni su ukazali i na opstrukcije u regulisanju statusnih pitanja u Hrvatskoj, kao i diskriminisanje velikog broja ljudi u ostvarivanju prihoda na osnovu privatizacije po osnovu minulog i tekućeg rada.

Za žaljenje ječinjenica, ukazao je Dačić, da masovne nepravde učinjene prema pripadnicima srpskog naroda koji su izbegli iz Hrvatske još nisu otklonjene.

Podržao je aktivnosti Udruženja radnika i invalida rada i preneo spremnost Republike Srbije da im pruži svu neophodnu pomoć u borbi za ostvarivanje njihovih legitimnih prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari