Dačić: Samo od Kurtija zavisi da li će doći do eskalacije sukoba 1Foto: Beta/AMIR HAMZAGIC

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, izjavio je danas da samo od kosovskog premijera Aljbina Kurtija zavisi da li će doći do eskalacije sukoba na severu Kosova i Metohije.

Dačić je agenciji Beta kazao da je moguća eskalacija sukoba „centralno pitanje“ koje muči sve činioce medjunarodne zajednice.

„Medjunarodna zajednica ima problem jer ne želi da prihvati realnost, a ta realnost jeste da se mora kontrolisati glavni uzrok eventualne eskalacije sukoba, a to je kosovski premijer Aljbin Kurti. Predstavnici medjunarodne zajednice u razgovorima sa srpskom stranom jasno ističu da dok god je Kurti na vlasti, na Kosovu neće biti mira niti mirovnog sporazuma“, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, osnovni problem na Kosovu je to što Priština ne ispunjava medjunarodno preuzete obaveze.

„Kada neko kaže da za njega Briselski sporazum ne postoji i da nema govora o formiranju Zajednice srpskih opština ili kad se na Kosovu hapse Srbi bez ikakvog povoda i kad imate stalne upade specijalnih policijskih jedinica na severu što je suprotno svim postignutim dogovorima, onda dodje neko i postavi pitanje zbog čega Srbi protestuju. Srbi imaju pravo na miran politički protest upravo zbog jednostranih akata Prištine“, naglasio je šef srpske diplomatije.

Dačić je rekao da ne postoji „iskrena želja“ za postizanjem kompromisnog rešenja kosovskog pitanja.

„Postoji samo želja za prečicom, da se vojno osvoji sever i da se time Srbija stavi pred svršen čin, kako bi se legalizovala jednostrano proglašena nezavisnost Kosova“, ocenio je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari