Dačić: SB UN teži da Kosovo bude proceduralno pitanje da bi izbegli veto 1Foto: SPS/Fonet

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić upozorio je danas da sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu i Metohiji mogu biti ukinute ako se predsedavajući tog tela pozove na proceduralna pitanja i tako izbegne veto stalnih članica tog tela.

Dačić je za televiziju Pink rekao da to nisu nove inicijative, te da ih je bilo na svakoj sednici SB o Kosovu, koje traju od 1999. godine.

Kako je ukazao, pojedine zemlje već neko vreme iznose takvo mišljenje – predstavnici Prištine to stalno rade, a priključuju se Francuska i Velika Britanija.

Dačić je dodao da se na mesec dana menjaju predsedavajući, sada je to Poljska, tako da će ova sednica biti održana bez problema.

Pred svaku sednicu se vode rasprave o tome kako da se promeni format, dodao je Dačić i istakao da su prvo bile ideje da se prorede sednice na četiri meseca, a sada su te ideje radikalizovane.

Traži se da budu zatvorene sednice, to su konsultacije koje bi se vodile bez našeg ućešća. Sednice SB UN o Kosovu su bile važne, jer se time tema Kosova i Metohije drži u fokusu međunarodne javnosti, naglasio je Dačić.

On je upozorio da predsedavajući može, pravdajući to proceduralnom temom, da izbegne veto stalnih članica, a potrebno je devet glasova za donošenje takve odluke.

Dačić je rekao da je u Americi napravljen plan za podršku međunarodnim integracijama Kosova u kojem su kao ciljevi za ovu godinu navedeni članstvo u Interpolu, Svetskoj carinskoj organizaciji, Unesku i Savetu Evrope.

Dačić je rekao i da podržava stav Srpske pravoslavne crkve da nema nezavisnosti i podele Kosova.

„Ali, da li je to moguće i realno? Kako ćemo se boriti za povratak suvereniteta – trpljenjem, ratom, ili odbijanjem da u narednih 10 godina uđemo u EU, pitao je Dačić, napominjući da je situacija veoma složena.

Srbija hoće kompromis i neće prihvatiti jednostranu nezavisnost Kosova. Čak i po cenu da neko kaže da nema članstva u EU, Srbija ne može da prihvati jednostrani akt Kosova, ali da li se svi slažu sa tim, upitao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari