Dačić: Suština sastanka u Londonu jeste proširenje EU 1Foto: EPA-EFE/MARIO CRUZ

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras da je suština sastanaka koji će biti održan u Londonu u okviru Berlinskog procesa, između ostalog, pokazivanje da je tema proširenja Evropske unije i dalje aktuelna.

Londonska konferencija u okviru Berlinskog procesa održava se u ponedeljak i utorak, a Dačić i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović sutra imaju sastanke sa ministrima unutrašnjih i spoljnih poslova.

Ovoga puta se Velika Britanija trudi da se to ne odnosi samo na ekonomiju ili na povezivanje, već da tu malo postoje i političke teme, kao što je pomirenje u regionu i nestala lica, rekao je Dačić za Radio televiziju Srbije.

On ističe da je centralna stvar svih samita to što je pokrenuta inicijativa i što se neko setio da pokaže da je proširenje EU na zapadni Balkan i dalje prisutno na agendi i ističe da za to veliku zahvalnost dugujemo nemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

Mi iz naše perspektive često ne vidimo da postoji veliki otpor proširenju i da isto kao što u našim zemljama možda postoji zamor od stalnog odlaganja proširenja, odnosno od stalnih reformi, i u zemljama EU postoji zamor od proširenja i razmišljanje da li je to u njihovom interesu, kaže Dačić.

Ističe da i dalje postoje različiti stavovi, pa i ideje da treba zaustaviti prijem novih članica.

Zbog toga je, smatra Dačić, za zapadni Balkan, a u ovom slučaju konkretno za Srbiju i Crnu Goru, od velikog značaja bila ideja da se 2025. godina definiše kao neki okvirni termin za moguće pristupanje.

Posle ministarskog sastanka u ponedeljak, londonska konferencija u utorak će biti nastavljena sastankom premijera svih balkanskih država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari