Dačić zasadio prvo od 30 stabala japanske trešnje ispred Muzeja Jugoslavije 1Foto: MSP

Novo stablo drveta uvek ima višestruki značaj i snažnu simboliku, oličavajući dugovečnost i životnu snagu, izjavio je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na ceremoniji sađenja stabala japanske trešnje ispred Muzeja Jugoslavije.

„Današnja ceremonija, na kojoj će biti posađeno prvo od trideset stabala japanske trešnje na prostoru ispred Muzeja Jugoslavije ima dodatni značaj. Događa se u veoma važnoj godini za odnose Srbije i Japana, godini koju smo započeli na najbolji mogući način, istorijskom posetom Srbiji premijera Japana Šinza Abea. Ova poseta je dala snažan podsticaj i otvorila nove prostore za dalje unapređenje saradnje dve zemlje u političkoj, privrednoj, kulturnoj i drugim oblastim“, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Prema njegovim rečima, od velikog značaja je i činjenica da su Srbija i Japan, ovog proleća, doneli važnu zajedničku odluku da se 1882. godina godina prve diplomatske prepiske između kralja Milana Obrenovića i japanskog cara Meiđija, ustanovi kao „Godina prijateljstva Srbije i Japana“.

Istakao je da je na ideju premijera Abea, ustanovljena je i „Inicijativa za saradnju Japana i regiona ZB“ u okviru koje su učinjeni prvi koraci i kojoj mi u Srbiji pridajemo veliki značaj.

Nakon posete premijera Japana Srbiji, u čijoj delegaciji je bilo i 16 najviših predstavnika vodećih japanskih kompanija, Srbija i Japan beleže veoma značajne rezultate na planu privredne saradnje. Interes japanskih kompanija za prisustvo na našem tržištu je sve veći, uspostavljeni su novi i značajni poslovni kontakti, a neke japanske kompanije su pokrenule nove investicije na našem tržištu.

„Japanske kompanije i investitori, poznati po svojoj marljivosti, posvećenosti i visokoj profesionalnosti, dobrodošli su u Srbiji i mi smo tu da im pružimo pomoć u novim poslovnim poduhvatima“, naglasio je Dačić.

On je dodao da Srbi i Japanci, bez obzira na geografsku udaljenost, neguju veliko međusobno poštovanje, simpatije i interes za upoznavanje kulturnog nasleđa i tradicije. To su posebne veze koje približavaju naša dva naroda i širom otvaraju put za jačanje ukupne saradnje.

„Srpski i japanski narod su bili jedni uz druge i u teškim trenucima. Koristim ovu priliku da izrazim veliku zahvalnost na izuzetnoj solidarnosti i pomoći koju je Japan pružao građanima Srbije u protekle dve decenije. Srpski narod to ne zaboravlja“, zaključio je Dačić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari