Dan Preda: Šokiran sam prisustvom srpskih zvaničnika 1Foto: M.A. Pushpa Kumara/EPA

“Bio sam šokiran kada sam saznao da su zvaničnici iz Srbije prisustvovali proslavi Dana Republike Srpske u ponedeljak.

Srbija je na putu ka članstvu u EU i neprihvatljivo je za srpske zvaničnike da podržavaju događaje koji su u suprotnosti sa Ustavom druge države, koja je takođe potencijalni kandidat za pridruživanje Evropskoj uniji”, kaže za Danas izvestilac za Bosnu i Hercegovinu Evropskog parlamenta Kristijan Dan Preda, komentarišući nedavnu svečanost u Banjaluci.

Naš sagovornik izražava bojazan da Srbija i gospodin Dodik „nisu radili u interesu svojih sopstvenih država, već u interesu Rusije, čiji cilj je upravo da zadrži i Srbiju i BiH daleko od Evrope“.

– Proslava u ponedeljak je takođe bila prilika za „uzlet“ u uobičajenoj „retorici nezavisnosti“ gospodina Dodika. Suvišno je reći da je EU posvećena očuvanju teritorijalnog integriteta, suvereniteta i celovitosti BiH i da neće tolerisati pokušaje da se to dovede u pitanje. Ali, takva retorika izaziva zabrinutost kod nas i izaziva dodatne tenzije unutar BiH i u regionu, poručuje Dan Preda.

Ocenjujući poruke koje je predsednik RS poslao prilikom slavlja u Banjaluci, Josip Juratović, poslanik nemačke Socijaldemokratske partije u Bundestagu, kaže za Danas da „kad uzmemo u obzir da je Dodik u RS obilježio Dan RS, odnosno 25 godina od osnivanja, uprkos činjenici da je taj dan Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, jasno nam je da se radi o kršenju Ustava i pokušaju destabiliziranja političkih zbivanja u BiH“.

– Uz „Marš na Drinu“ ulicama Banjaluke je promarširalo nekoliko stotina policajaca, vatrogasaca, veterana, a Dodik je sa pozornice izjavio kako nikada neće odustati od RS kao države. I što bi vama to značilo da se dogodi u bilo kojoj demokratskoj zemlji, osim provokacije i poziva na ponovne nemire. Srećom, Banjalučani su pokazali da ih to uopće ne interesira i posjeta od svega tisuću ljudi od najavljivanih 100.000 je bio znak da su građani po tko zna koji put zaredom dokazali da su razboritiji od svojih političara i da pravi i ključni problemi RS nisu obilježavanje njenog praznika nego nizak životni standard, smatra sagovornik Danasa.

Juratović postavlja pitanje „što je to proslava Dana RS donijela dobrog njenom stanovništvu, imaju li veće plaće, penzije, imaju li bolji standard“.

– Nažalost, ovim je unesen samo dodatni nemir i Dodikova rečenica kako BiH ovakva ne treba ući u EU dovoljno govori o sebičnosti i strahu od demokratskog sustava u kojem bi ne samo on nego sva trojica predstavnika konstitutivnih naroda u BiH morali odgovarati za svoje manipulacije i kriminalne radnje. Političke vođe BiH jedine profitiraju od stalnih nemira u BiH jer sva tri naroda godinama drže u prošlosti i stalno vraćaju na početak stvarajući sebi lagodnu budućnost i egzistenciju. Stoga, pozivam sve političke aktere u BIH da na miran, odgovoran način, pronađu rješenje za otvorena pitanja koja postoje, jer druge alternative nema osim nacionalnih sukoba, a ipak mislim da tako daleko ne žele ići, zaključuje nemački poslanik.

„Odgovornost Srbije i Hrvatske“

Josip Juratović napominje da su i Hrvatska i Srbija kao potpisnice Dejtonskog sporazuma odgovorne za situaciju u BiH pa je „krajnje vrijeme da zajedno sa političkim vođama BiH pod hitno nađu rješenje za mir, stabilnost i cjelovitost BiH, pri čemu nije dovoljno propagirati zaštitu građana BiH sopstvene nacionalnosti već odgovorno raditi na suživotu, miru i stabilnost svih građana BiH, samo tako mogu vjerodostojno graditi put u europske integracije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari