Očekuju li Srbiju posledice zbog učešća u obeležavanju Dana Republike Srpske? 1Foto: Borislav Ždrinja/Zipaphoto/ATAImages

„Proslava Dana Republike Srpske i učešće Srbije u obeležavanju tog neustavnog praznika ozbiljna je provokacija ne samo za region, nego i za one međunarodne aktere koji su čvrsto opredeljeni za očuvanje integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine. Očigledno je da srpski vrh više ne vodi računa o tome kakve će posledice imati neki potezi, jer podržavajući Milorada Dodika indirektno podržava i raspad Bosne i Hercegovine. To sigurno neće proći bez posledica po Srbiju“, ocenjuju sagovornici Danasa.

Podsećaju da su već dan nakon obeležavanja Dana Srpske usledila ozbiljna upozorenja iz EU. Reagovao je i predsednik Odbora za spoljne poslove nemačkog Bundestaga Mihael Rot koji je ocenio da je učešće Srbije u obeležavanju neustavnog „Dana Republike Srpske“ u BiH „još jedan zabrinjavajući znak“.

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov režim nije briga za evropske vrednosti. Oni predstavljaju bezbednosni rizik za mir i stabilnost u regionu“, napisao je Rot na društvenoj mreži Iks.

Dodao je da EU „mora konačno da deluje“ i da se ove „provokacije“ ne mogu više ignorisati.

Upozorenje je stiglo i od portparola EU Petera Stana, koji je poručio da će sve aktivnosti protiv integriteta BiH imati posledice i napomenuo da se i od Srbije očekuju da BiH posmatra kao jedinstvenu, ujedinjenu i suverenu državu. U suprotnom, biće otežan njen put ka EU.

Govoreći o tome šta mogu biti posledice, rekao je da to može biti „sve ono o čemu se države članice dogovore“ i da postoji mogućnost uvođenja političkih, ekonomsko-finansijskih i restriktivnih merama.

„Na primer, već postoji okvir za sankcije za BiH. Kada države članice odluče da je bilo dosta i ako bude da je dovoljno političke volje i dokaza da se preduzmu konkretni koraci, oni će to i uraditi, a sve odluke na tom polju moraju biti donete jednoglasno“, rekao je Stano.

Očekuju li Srbiju posledice zbog učešća u obeležavanju Dana Republike Srpske? 2
Foto: Beta/Ministarstvo odbrane Srbije

Vučića nije briga za evropske vrednosti

Balša Božović, predsednik Izvršnog odbora Regionalne akademije za razvoj demokratije kaže za Danas da Srbija već trpi posledice, jer je njen evropski put zamrznut.

„EU je sve oštrija u nastupima prema Vučiću i očekujem pooštravanje te retorike u narednom periodu. Vučićeva politika je izazivanje nestabilnosti i neprilika u regionu. Dodik je ohrabren u svojim secesionističkim namerama, jer režimi u Beogradu i Moskvi stoje svom snagom iza njega. Ako pogledate samo Vučićeve izjave o Bosni i Hercegovini, uvidećete da on više ne govori o suverenitetu BiH, a na proslavu neustavnog 9. januara šalje sina, zatim predsednika SNS-a i ministra odbrane Vučevića, predsednika Skupštine Srbije i načelnika generalštaba vojske Srbije koji je prisustvovao u maskirnoj uniformi“, navodi Božović i dodaje da po propisima načelnik Generalštaba nema šta da traži na proslavi neustavnog dana Republike Srpske, jer to predstavlja otvorenu provokaciju.

Predsednik Izvršnog odbora Regionalne akademije za razvoj demokratije ocenjuje da su sve to poruke Srbije koje Evropska unija dobro vidi.

„Britanski šef spoljnih poslova juče je rekao da je Srbija ruski proksi. To je prvi put rečeno tako jasno i glasno. Zatim je naveo da po njegovim saznanjima i EU deli frustraciju u vezi spoljnopolitičke pozicije Srbije, kao i ulozi Srbije u regionu“, navodi Božović.

On ocenjuje da su maske pale i da je Vučićev režim, prvi put nakon ovih 12 godina, doživeo slom svog ličnog imidža na međunarodnoj sceni u glavnim medijima skoro svih evropskih prestonica.

Davanje legitimiteta ratnoj politici

„Građani treba da se pripreme jer nas Vučić vodi u nove sukobe“, zaključuje Božović, dok Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbira, primećuje da Beograd otvoreno podržava separatističke težnje Milorada Dodika, podstiče rušenje ustavnog poretka susedne države Bosne i Hercegovine i legitimiše zločine nad Bošnjacima i Hrvatima tokom rata 1992-1995.

Pri tome, Vučić je, kako kaže, najavio da predstoje „veliki zadaci očuvanja srpskog jezika, ćiriličkog pisma, zajedničkih tradicionalnih vrednosti srpskog naroda i kulture sećanja na stradanje Srba, kao i dalje snaženje naših ekonomskih, političkih i svih drugih veza, od izgradnje auto-puteva, pruga, do jačanja institucionalne saradnje na svim nivoima i u svim oblastima“.

„Ovi ciljevi su sadržani i u Povelji srpskog kulturnog prostora, koja je jedan u nizu dokumenata kojim se zvanično radi na ujedinjenju Srbije i RS. Aleksandar Vulin kao glavni portparol projekta ‘srpski svet’ je i ovom prilikom ponovio da je, ‘proces ujedinjenja Srba počeo i ne može se zaustaviti“, navodi Biserko.

Dodaje da zbog svega navedenog, obeležavanje 9. januara u Beogradu i davanje legitimiteta ratnoj politici i zločinima nad nesrpskim stanovništvom predstavlja ozbiljnu pretnju Bošnjacima koji žive u Srbiji.

Stoga i pretnje Bošnjacima tokom Božića u Priboju zahtevaju hitan odgovor države.

„Ali, ukoliko ne budu usledile konkretne mere i sankcije, odnosno uklanjanje Milorada Dodika iz političkog života Bosne i Hercegovine, međunarodna zajednica će biti saučesnik onog što može da usledi nakon brojnh provokacija koje dolaze uz podršku Beograda“, ističe sagovornica Danasa.

Srpski svet nije bio zastupljen u punom sjaju na proslavi Dana RS

Međutim, profesor Žarko Korać smatra da na ovogodišnjoj proslavi Dana Srpske srpski svet nije bio zastupljen u punom sjaju.

On u razgovoru za Danas kaže da je Vučić poslao brojnu delegaciju iz Srbije na proslavu praznika Republike Srpske, koji je proglašen neustavnim više puta od ustavnog suda BiH. Nju je predvodio ministar odbrane Vučević, bilo je više ministara kao i neizbežni Vulin.

„Bila je to uobičajana grupa nedavača Kosova iz Srbije, od kojih su neki i odlikovani. Jedino novo lice je bio dr Nestorović, koga ćemo izgleda od sada viđati na svim ‘patriotskim skupovima’ ovog tipa. Ali uprkos pompi i uniformama, skup je u suštini bio fijasko. A Vučić se nije usudio da dođe na proslavu, a nije došao ni iščekivani mađarski premijer Orban“, navodi Korać.

Primećuje da je i takozvani srpski svet na ovoj proslavi bio slabo zastupljen. Crnogorski predsednik Jakov Milatović odbio je da dođe, a predsednik skupštine Crne Gore, četnički vojvoda Andrija Mandić rekao je “da mu je tog dana slava”.

„Jeste ovaj put bio simultani vatromet u Banja Luci i Beogradu, ali jesu i avioni NATO pakta preletali Banja Luku tačno u vreme proslave. Tek da podsete Dodika u čijim rukama je sila kada već priča o otcepljenju. A Vučić koji se nije usudio da ode, pominjao je Dejtonski sporazum, prema kome entiteti u BiH nemaju pravo otcepljenja“, navodi Korać za Danas.

Dobri susedski i regionalni odnosi deo pregovaračkog poglavlja EU

Na pitanje kakve posledice po Srbiju mogu uslediti nakon obeležavanja Dana Srpske, Duško Lopandić, predsednik Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji podseća da su deo uslova iz pregovaračkog okvira o pristupanju EU kao i sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i EU dobri susedski i regionalni odnosi,što može da se odrazi na mere EU u odnosu na zemlje koje dovode u pitanje, eksplicitno ili implicitno, stabilnost i integritet svojih suseda.

„U konkretnim slučaju teško je reci da li bi EU preduzela neke mere imajući u vidu već prilično urušen položaj Srbije kada se radi o njenoj kandidaturi za EU, kako zbog neusklađivanja sa spoljnom politikom EU, tako i zbog sve lošije unutrašnje situacije i otvorenog dovođenja u pitanje načela demokratije i vladavine prava, kako smo videli i tokom nedavnih izbora. Srpski režim nastoji da popuštanja i ustupke u dijalogu sa Prištinom, koji se svode i na potpuni krah kosovske politike Beograda, kompenzira virtuelnim ‘bildovanjem’ nacionalističkih mišića na teme kao što je ‘srpski svet’. To generalno neće pomoći u poboljšanju opšte atmosfere u regionu, niti u odnosima sa EU i drugim zapadnim zemljama“, zaključuje Lopandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari