Danas blokada auto-puta u Novom Sadu, u Beogradu niko ne preuzima odgovornost 1Ekološki protest Foto: FoNet/Milica Vučković

Savez ekoloških organizacija Srbije najavio je za danas nove blokade puteva u znak protesta zbog iskopavanja litijuma i projekta “Jadar” kompanije Rio Tinto, pod sloganom „Znamo da ne damo“. Okupljanje na blokadama počinje oko 13 sati.

Za sada je poznato nekoliko lokacija i to Loznica, Novi Sad, Preljina, Šabac, Valjevo, Topola, Nova Varoš, Gornji Milanoviac, Vrbas i Kula.

Lista će moguće do početka blokade biti šira, a u Beogradu nijedna organizacija, do zaključenja ovog izdanja Danasa, nije preuzela organizaciju protesta ili blokade.

Savez ekoloških organizacija Srbije objavio je na društvenim mrežama saopštenje u kojem se navodi da su obećali da će nastaviti s građanskom neposlušnošću sve dok Rio Tinto ne ode iz Jadra i rudnici litijuma iz Srbije. „Zato ćemo biti na blokadama i u subotu 8. januara“, poručili su iz SEOS.

U Novom Sadu će po prvi put biti organizovana blokada auto-puta. Jedan od organizatora protesta u Novom Sadu Miran Pogačar napisao je na Tviteru da „prvi put u istoriji Novi Sad u subotu blokira auto – put“. U istom postu tagovao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, poručivši im da „povuku projekat Jadar“ te da „narodu ne mogu ništa“.

Okupljanje u 12.30, na parkingu kod megamarketa Roda.

Članicama SEOS na blokadama će se pridružiti i aktivisti Ekološkog ustanka, koji takođe najavljuje proteste od 15. januara.

Pokret Ekološki ustanak upozorio je da će organizovati „duže i brojnije“ blokade puteva i „radikalizovati“ proteste širom zemlje ukoliko Vlada do Božića ne objavi sva dokumenta potpisana sa kompanijom Rio Tinto i njenim zavisnim privrednim društvima u Srbiji.

Ponovo su zatražili i poništavanje uredbe Vlade o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za projekat Jadar koji, kako su naveli, omogućava kompaniji Rio Tinto da dobije građevinsku dozvolu.

„Ne zanimaju nas više nikakva opravdanja i spinovi predstavnika režima. Projekat Jadar mora stati odmah. Ako predsednica Vlade Ana Brnabić to ne uradi, sledeće subote će biti organizovane duže i brojnije blokade puteva, ali se planira i dalja radikalizacija protesta“, naveli su iz Ekološkog ustanka.

Aleksandar Jovanović Ćuta, aktivista Ekološkog ustanka, za naš list kaže da će Ekološki ustanak 15. januara organizovati blokadu auto-puta u Beogradu a da će sutra kao i 3. januara, kada su bile organizovane blokade, biti sa ljudima iz Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) koji za sutra najavljuju proteste u Srbiji.

– U nedelju će biti organozovan veliki sastanak svih organizacija i SEOS na kom će se razgovarazi šta će se raditi 15. januara i kako dalje – navodi Jovanović.

Na pitanje ge će on sutra biti on kaže da će biti sa ljudima iz SEOS negde kod Loznice.

Sastanak ekoloških organizacija biće, kako nam je rečeno, održan u Gornjem Milanovcu.

Podsetimo, SEOS je 3. januara organizovao trosatne blokade puteva jer su tako shvatili reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića da projekat Jadar stoji i da se nigde pomerati neće.

Ni posle te blokade, nema naznaka da će Vlada ispuniti zahtev SEOS da se povuče njena uredba o prostornom planu za projekat „Jadar“.

Ipak, Vučić je poslednji put govoreći o ovom problemu u četvrtak, naveo da u ovom trenutku nema želje, niti snage, niti ima bilo kakvih studija, niti će biti bilo kakvog pomeranja, niti će bilo ko bilo šta da radi po tom pitanju, dok sami ne vidimo šta i kako.

– Mada vidim da je kod vlade veliko raspoloženje da se zabrani iskopavanje litijuma. Tako da možda ja ostanem jedini, poslednji Mohikanac koji će da misli da mi ne treba tek tako da se odričemo nečega u budućnosti ili bar da vidmo kako su Nemci i koju tehnologiju primenili ili da je ne primenjujemo – naveo je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari