Neuspešan i drugi pokušaj konstituisanja Skupštine grada Beograda: Sednica se odlaže za nedelju, opozicija poručuje da većine nema i da slede izbori 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

Drugi pokušaj konstituisanja Skupštine grada Beograda nije uspeo. Konstitutivna sednica se odlaže za nedelju. Opozicija poručuje da je jasno da SNS i SPS nameju većinu i da će se ići na izbore, a da termin izbora zavisi od otklanjanja nepravilnosti u izbornom procesu.

Odluku da odbornici SNS i SPS neće ući u salu i dati kvorum za održavanje sednice saopštio je Aleksandar Šapić, predsednik Privremenog organa Beograda i kandidat SNS za gradonačelnika, koji je rekao da naprednjacima treba još dva dana za konsultacije i donošenje odluka o tome št adalje.

Odbornici opozicije su transparentima ušli u salu i čeli počatak sednice, do čeka nije došlo iako je predsedavajući, socijalista Toma Fila, bio na mestu predsedavajućeg.

10. 13 Odbornik liste SPN Dobrica Veselinović je na konferenciji za novinare, posle odlaganja sednice. naveo da je svima jasno da su izbori pokradeni i da to kažu organizacije civilnog društva, građani i međunarodna javnost, te da smo videli Rezoluciju EP.

– Konslatalacija snaga u Skupštini grada ne održava volju građana i zato smo govorili i da ne treba da bude konstituisana. Odlaganje sednice i odugovlačenje govori da većine nema. Stvar je već godotov. Nas čekaju novi izbori u Beogradu ali i otklanjanje svih nepravilnosti i prihvatanje preporuka međunarodnih instituicija. Mi smo pokazali da s edostojastveno borimo za poštovanje volje građana i prava i došli smo na seednicu. To ćemo uraditi i u nedelju – najavio je Veselinović.

Neuspešan i drugi pokušaj konstituisanja Skupštine grada Beograda: Sednica se odlaže za nedelju, opozicija poručuje da većine nema i da slede izbori 2
Foto: Print screen N1

Prema njegovim rečima, termin izbora se dogovara kada se uđe u proces ispravljanja neregularnosti.

10. 10 Kandidat za gradonačlenika liste Vladimir Obradović rekao je novinarima posle odlaganja sednice da Aleksandar Šapić ne zna dostojanstveno ni da izgubi.

– SNS i SPS su izgubili izbore u ovom gradu, ali ne žele to da priznaju i ponišavaju svoje odbornike i građane ovog grada. Treba da izađu i građanima kažu da su izgubili i da nemaju većinu – naveo ej on.

Neuspešan i drugi pokušaj konstituisanja Skupštine grada Beograda: Sednica se odlaže za nedelju, opozicija poručuje da većine nema i da slede izbori 3
Foto: print screen N1

On je poručio da ako ima većine neka je pokažu, ali očigledno je da nemaju.

– Dajte ljudi dostojastveno prihvatite poraz. Idite odavde jer vas niko neće – poručio je Obradović.

10.5 Najavljeno je obraćanje odbornika liste SPN.

9. 54 Do se čeka i zvanično odlaganje sednice odbornik „Mi – glas iz naroda“ Branimir Nestorović sedi u odborničkoj klupi i daje izjave novinarima.

 

Neuspešan i drugi pokušaj konstituisanja Skupštine grada Beograda: Sednica se odlaže za nedelju, opozicija poručuje da većine nema i da slede izbori 4
Foto: Print screen Studio B

9. 40 Šapić je na konferenciji za novinare najavio da će predsedavajući Skupštinu da odloži za dva dana i naši odbornici se neće pojaviti.

Sednica se prema njegovim rečima odlaže da bi se dobilo još dva dana, kako bi zauzeli zajednički stav, seli i sve stavili na sto. On je naveo da treba dobro razmisliti do 3. marta šta se radi.

– Situacija je očigledno daleko komplikovanije nego što je delovalo na početku. Očigledno da je izveštaj ODIHR  iziritirao deo opozicije i da se oni neće pomiriti sa nekim stvarima i da su spremni na daleko ozbiljnije konskvence koje mi moramo da sprečimo. Ne smemo da dozvolimo urušavanje države – rekao je Šapić.

Neuspešan i drugi pokušaj konstituisanja Skupštine grada Beograda: Sednica se odlaže za nedelju, opozicija poručuje da većine nema i da slede izbori 5
Printskrin N1

Na pitanje da li ovo znači nove izbore, on je rekao da je rekao ono što je rekao i da je pričao na srpskom i da je bio jasan.

Šapić je odbio da odgovori na pitanje N1.

Predstavnici opozicione liste Srbija protiv nasilja okupili su se ranije kod Starog dvora odakle su otišli u salu gde se održava sednica Skupštine grada. Oni u rukama drže transparente sa natpisima „Svi ste vi fantomi“, „Pokrali ste izbore“, „Beograd vas neće“. Tu je i nekolicina okupljenih građana s transparentima. Tu su i narodni poslanici Marinika Tepić, Srđan Milivojevic, Dragana Rakić, Vladimir Pavić i drugi.

9.32 Na sednicu je stigao i odbornik „MI Glas iz naroda“ Borislav Antonijević. Oni su ranije rekli da neće u gradsku vlast ni sa kim, ali da će prisustvovati sednici kao i prošli put.

9. 30 Odbornik Srbije protiv nasilja Dobrica Veselinović objavio je na društvenoj mreži Iks da sudeći po atmosferi ni danas neće biti sednice. On je kako javlja N1 saopštio da nema odbornika SNS-a i SPS-a, tako da se Skupština grada najverovatnije odlaže za nedelju u 10h.

9. 23 Predsedavajući Toma Fila već se nalazi u skupštinskoj sali i zauzeo je mesto predsedavajućeg.

Neuspešan i drugi pokušaj konstituisanja Skupštine grada Beograda: Sednica se odlaže za nedelju, opozicija poručuje da većine nema i da slede izbori 6
Foto FoNet Ivana Šanjević

9.15 Kandidat za gradskog odbornika liste „Srbija protiv nasilja“ i potpredsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) Miloš Pavlović ocenio je da danas neće biti formirana Skupština grada Beograda i da će tokom vikenda biti saopštena odluka da se izbori ponavljaju.

9.12 Tri dana nakon objavljivanja izveštaja ODIHR o izborima, u kojem je su jasno konstatovane neregularnosti koje su odlikovale izbore u decembru prošle godine u Srbiji, danas će se, posle prvog pokušaja 18. februara, iznova održati sednica Skupštine Beograda, a u iščekivanju da se formira gradska vlast.

9.10 Opozicija najavila da neće učestvovati u konstituisanju paralmenta.

Zbog nedostatka kvoruma 19. februara je konstitutivna sednica odložena za 1. mart. Tada poslanici SNS i SPS nisu prisustvovali sednici.

Sednicu je zakazao predsednik privremenog organa Beograda Aleksandar Šapić.

U saopštenju gradske uprave piše da je, pored izbora verifikacionog odbora za potvrđivanje mandata i potvrđivanje mandata odbornika na dnevnom redu i izbor predsednika Skupštine grada Beograda i njegovog zamenika.

Najstariji odbornik koji bi trebalo da predsedava sednicom socijalista Toma Fila rekao je juče da sko sutra dođe sam na sednicu Skupštine Beograda, to će značiti da se ide na nove izbore.bsp;

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari