Toma Fila: Ako sutra dođem sam na sednicu Skupštine Beograda, to će značiti da se ide na nove izbore 1foto A.H./ATAImages

Odbornik Socijalističke partije Srbije u Skupštini grada Beograda i najstariji odbornik u ovom sazivu gradskog parlamenta Toma Fila izjavio je za „Blic“ da ako sutra dođe sam na konstitutivnu sednicu, koja je prekinuta 19. februara, to znači da se ide na nove izbore.

Ako se svi pojave u sali 1. marta, to će biti znak da je dogovor postignut, a ako dođem sam – ići će se na nove izbore, rekao je Fila.

Podsetimo, konačni rezultati izbora za odbornike Skupštine grada objavljeni su 3. januara, što znači da je rok za konstituisanje gradskog parlamenta 3. mart.

Ukoliko do tog datuma odbornici Skupštine Beograda ne izaberu predsednika i postave sekretara, predsednik Narodne skupštine po sili zakona mora da raspiše nove izbore za gradsku skupštinu u roku od mesec dana od dana kad je trebalo konstituisati skupštinu, dakle najkasnije 3. aprila.

Predsednik parlamenta izbore može raspisati već 4. marta, a u tom slučaju Beograđani bi na birališta mogli da izađu 21. ili 28. aprila, jer od dana raspisivanja do dana održavanja izbora ne može proći manje od 45 ni više od 60 dana.

Ukoliko bi, pak, novi izbori bili raspisani poslednjeg dana roka (3. april), glasanje bi najkasnije moglo da bude održano u nedelju, 2. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari