„Danas Kosovo, sutra Vojvodina“: U Novom Sadu završen protest desničarskih stranaka i pokreta, pred Vladom Vojvodine se uzvikovalo "Kosovo je srce Srbije" 1Foto: Dveri

Pred zgradom vlade Vojvodine završen je skup grupe desničarskih stranaka i pokreta koji se protive sporazumu između Beograda i Prištine, a koje predvode Dveri, Zavetnici, Novi DSS i POKS.

Zahtevi ovih partija i okupljenih su odbacivanje francusko-nemačkog plana, ostavla predsednika Srbije Aleksandar Vučića i raspisivanje vanrednih izbora na svim nivoima.

Protest je počeo na Pozorišnom trgu u Novom Sadu u 18 sati, a nakon kraćih govora okupljeni su krenuli u šetnju ka vladi Vojvodine gde se uzvikivalo „Kosovo je srce Srbije“.

Predsednik Dveri Boško Obradović je naveo da je tandem Vučić-Dačić zarad podrške njihovoj vlasti sa Zapada pre 10 godina prihvatio da se odrekne srpske policije, civilne zaštite, sudstva i tužilaštva, telekomunikacija i energetike na severu KiM.

– A danas zarad opstanka na vlasti prihvata sva dokumenta, nacionalne simbole, teritorijalni integritet i suverenost lažne države Kosovo, kao i da se više neće protiviti članstvu tzv. Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji. Šta je ovo ako nije kršenje Ustava Srbije, ako nije kapitulacija, ako nije izdaja srpskih nacionalnih i državnih interesa – upitao je Obradović.

„Danas Kosovo, sutra Vojvodina“: U Novom Sadu završen protest desničarskih stranaka i pokreta, pred Vladom Vojvodine se uzvikovalo "Kosovo je srce Srbije" 2
Foto: Dveri

Kako je dodao, Zapad od Srbije traži i da uvede sankcije prijateljskoj Rusiji.

– Zatim nam traže da se odreknemo poslednjih elemenata ekonomske suverenosti i privrednog integriteta, a to je da rasparčamo i rasprodamo EPS i Telekom kao što smo već prodali naše vode, rude, reke i poljoprivredno zemljište. A da bi nas na kraju potpuno zgazili i ponizili ucenili su nas i da se u junu mesecu u Srbiji održe zajedničke vojne vežbe sa državama koje su članice NATO pakta na čelu sa SAD – naveo je on.

Obradović je zaključio da je jedini način da sve ovo zaustavimo i spasemo Srbiju od zapadnog ropstva jeste ujedinjenje svih patriota u jedan zajednički nacionalni front za odbranu države.

Protestanti su u šetnji do vojvoanske vlade nosili veliku zastavu Srbije i veliki broj malih zastava se viori u masi.

Na čelu kolene su lider Dveri Boško Obradović, lider Novog DSS Miloš Jovanović, predsednik POKS Vojislav Mihailović i predsednik gradskog odbora Zavetnika Borko Ilić.

Reporteri N1 javili su da je na početku skupa rašireni veliki transparenti „Danas Kosovo, sutra Vojvodina“ i „Vučiću, ostavka i izbori“.

Slične skupove ove stranke su organizovale u Beogradu i drugim gradovima Srbije, a glavna tema je protivljenje sporazumu između Beograda i Prištine.

Veliko nacionalno okupljanje u Novom Sadu“ najavljeno je porukama „Ne kapitulaciji“, „Za Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije“, „Ne francusko-nemačkom ultimatumu“, „Vučiću, ostavka“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari