Danas saznaje: Koja država EU će prva promeniti svoj stav o nezavisnosti Kosova 1Foto: Shutterstock

Potpuno je realna mogućnost da pet država Evropske unije koje do sada nisu priznale nezavisnost Kosova – Grčka, Španija, Kipar, Slovačka i Rumunija, promene svoj stav, i pre roka koji je predviđen planom Šolca i Makrona u 13 tačaka, a najbliža priznanju je trenutno Grčka, tvrde diplomatski izvori Danasa.

Naime, najnoviji plan Nemačke i Francuske u 13 tačaka, o kome pišu mediji, za dijalog Beograda i Prištine i konačnu normalizaciju odnosa koja bi se zasnivala na međusobnom priznanju predviđa i da svih preostalih pet država EU priznaju nezavisnost Kosova kako bi sporazum koji treba da se postigne dobio pun legitimitet na nivou EU.

Kako piše Albanijan post, a prenosi Kosovo onlajn, novi plan koji su incirali francuski predsednik i nemački kancelar predviđa novi okvir dijaloga Kosova i Srbije koji bi traži da u narednih 10 godina dve strane postignu konačni formalni sporazum o priznanju što će biti preduslov za članstvo obe strane u EU.

„Ako predlog bude prihvaćen, nezavisnost Kosova će prihvatiti pet preostalih zemalja EU, dok će Srbija imati značajnu finansijsku pomoć i biće priznata kao sila regiona“, prenosi albanski portal.

Od pet preostalih država – Grčka, Španija, Slovačka, Rumunija i Kipar, trenutno najbliža tome da prizna nezavisnost Kosova jeste Grčka, tvrde izvori Danasa iz diplomatskih krugova.

„Grčka je najbliža tome jer ona i trenutno tretira Kosovo u svemu kao nezavisnu državu i samo je pitanje trenutka kada će to i formalno učiniti. Do sada Grčka nije priznavala Kosovo zbog interesa te zemlje i regionalne dinamike odnosa, ali osnovni balkanski problem koji je Grčka imala – spor sa Severnom Makedonijom – je rešen. Oni nemaju drugih prepreka za pitanje nezavisnosti sem Kipra“, navode naši izvori.

Ipak oni dodaju da time što je Kipar članica EU, ovo pitanje se dosta razlikuje od kosovskog, te da vlasti u Grčkoj mogu da istaknu tu razliku ukoliko bi želeli da dobiju podršku za priznanje Kosova.

„Ukoliko Grčka to učini, Kipar će verovatno negodovati ali sigurno neće ostati jedina država koja ne priznaje nezavisnost Kosova, ukoliko EU bude tražila jedinstvo od svojih članica i ukoliko Grčka pokrene to pitanje. U tom slučaju samo je stvar trenutka i sporazuma, kada će to učiniti i Španija. Za Rumuniju i Slovačku je stvar još jednostavnija“, navode naši izvori.

Do sada je za Srbiju bilo značajno i to što iz Slovačke, koja deli stav naše države po pitanju KiM, dolazi glavni pregovarač EU odnosno specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kao i što je evroposlanik iz ove zemlje zadužen na funkciji izvestioca EP za Srbiju – Vladimir Bilčik.

„Iako su oni na prvom mestu činovnici EU i sprovode politiku Unije, za Srbiju je do sada bilo dosta razumevanja sa njihove strane, i nikada se evropski zvaničnici ne udaljavaju sasvim od pozicija koje zauzimaju vlasti u državama iz kojih oni dolaze. I pored toga, ako EU odluči da je vreme i da treba da se postigne sporazum između Srbije i Kosova, a na to utiču pre svega trenutni geopolitički odnosi, to će morati da bude prioritet za sve njene zvaničnike“, navode naši izvori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari