Danijel Server: Vlada Kosova ima pravo da traži promenu registarskih tablica, a Srbi sa severa će možda koristiti tablice Raške 1Danijel Server Foto: FoNet/Aleksandar-Levajković

Predlog da Kosovo ukine odluku o kaznama za preregistraciju vozila, a da Srbija prestane da izdaje tablice Srbima na severu je prema rečima američkog analitičara Danijela Servera pokušaj primoravanja Kosova da prihvati manje od od onoga što je nameravalo, piše  Kosovo online prenoseći portal TV1.

Server kaže da Vlada Kosova ima pravo da traži promenu registarskih tablica.

„Mislim da je jasno da Vlada Kosova ima pravo da insistira na kosovskim registarskim tablicama. Pitanje je da li će ponuda predsednika Vučića da se prestane sa izdavanjem KM registarskih oznaka biti ozbiljan korak u tom pravcu. Ili će Srbija kosovskim Srbima izdavati srpske tablice, možda iz Raške. Ili će Srbi na severu Kosova i dalje koristiti KM tablice. Čini mi se da bi trebalo da postoji jasnoća oko krajnje kao i početne tačke“, rekao je Server.

Server je naglasio da je normalizacija odnosa važnija od registarskih oznaka.

„Naravno, mislim da je Kurti imao pravo da zatraži raspravu o francusko-nemačkom planu, što je, koliko sam razumeo, prihvatio, ali je predsednik Srbije Vučić odbio. Borelj je bio drzak. Malo je verovatno da će rok u martu 2023. biti poštovan“, rekao je Server.

Server očekuje se da će danas u Briselu glavni pregovarači Kosova i Srbije pronaći rešenje za registarske tablice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari