Data snažna obećanja 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO

Teško je sada proceniti domete Grenelove „netipične“ diplomatske inicijative.

On je dao veliki broj snažnih obećanja, uključujući izgradnju puteva i železnica, ali nije pojašnjeno kako će sve to biti finansirano, kaže za Danas Špetim Gaši, potpredsednik Saveta za inkluzivno upravljanje, komentarišući značaj ovonedeljne posete Ričarda Grenela Beogradu i Prištini. Naš sagovornik iz Prištine poručuje da je Grenelov tim „takođe potpisao nekoliko pisama o namerama sa zvaničnicima iz Beograda i Prištine, ali da ponovo nisu navedeni detalji o finansiranju.

Ostaje da se vidi da li je ovo istinska diplomatska inicijativa ili deo kampanje za američke predsedničke izbore, ukazuje Gaši.

Prema mišljenju Gašija, činjenica da je kosovski predsednik Hašim Tači odlikovao Grenela „medaljom za zasluge“, „nema nikakvog značaja“.

Tači dodeljuje medalje ljudima poput Deda Mraza koji deli slatkiše deci, smatra naš sagovornik.

Igor Novaković, istraživač Saveta za inkluzivno upravljanje iz Beograda, ocenjuje za naš list da što se tiče ekonomskog aspekta „tek treba da vidimo šta će EXIM i DCF moći da ponude, ali nesumnjivo je pozitivno što novi izvori kapitala dolaze na Balkan“.

– Značajno što je u pitanju zapadni izvor novca, koji obično insistiraju na transparentnosti i poštovanju standarda. Takođe, verujem da će njihov dolazak motivisati neke od velikih američkih kompanija da ulažu u ovim krajevima. Očekujem da će biti usmereni na razvoj infrastrukture koji je naveden u „sporazumu iz Vašingtona“, ali i na IT projekte i druge inovativne tehnologije. A što se tiče odlikovanja, to je standardna taktika koju smo već videli kod Tačija, ističe Novaković.

Promena raspoloženja

Marko Savković, izvršni direktor Beogradskog fonda za političku izuzetnost, kaže za Danas: „Očigledno je to jedna tačka gde postoji saglasnost LDK i PDK, odnosno Ise Mustafe i Hašima Tačija – želja da se snažan angažman SAD nastavi. Kao partija, LDK tradicionalno insistira na očuvanju jakih veza sa Amerikom. Svaka velika izjava naklonosti SAD i Grenelu biće dočekana na nož u delu tamošnje javnosti, zbog uloge koju je ovaj izaslanik imao u obaranju Kurtijeve vlade. Zanimljivo je pratiti te diskusije, Kosovo se prvi put našlo u situaciji da jedan broj građana, često i onih koji podržavaju Samoopredeljenje, ne smatra dobrom i poželjnom ulogu koju SAD imaju.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari