Potpredsednik kosovske vlade Ram Manaj izjavio je juče da je u nadležnosti Euleksa da se, uz kosovsko pravosuđe, bavi dosijeima.

Manaj je na tribini u Medija centru Čaglavici rekao da je posle rata na Kosovu bilo krivičnih prijava za zločine počinjene u mnogim opštinama, a da su dosijei o ratnim zločinima bili u nadležnosti međunarodne zajednice.

– Napokon je dozvoljeno da se i to pitanje otvori. Ne znam zašto dosad to nije učinjeno. Pravosuđe je bilo rezervisano pravo međunarodne zajednice na Kosovu, ali sada vidimo da će i to biti moguće – naglasio je Manaj.

Prištinski dnevnik Koha ditore objavio je juče da je Unmik dozvolio službenicima Euleksa da pregledaju „gomile“ dosijea o ratnim zločinima na Kosovu, u kojima su osumnjičeni pripadnici svih strana umešanih u poslednji konflikt. Prema saznanjima lista, otvaranje dosijea počeće posle Nove godine. Koha tvrdi da su UN dozvolile Euleksovim službenicima da počnu da proučavaju dosije, među kojima su i oni pod oznakom „vrhunska tajna“, što su nezvanično potvrdile obe misije.

Iv de Kermabon, šef Euleksa, kaže da sporazum sa Beogradom o razmeštanju misije EU „nije mnogo daleko“, ali da i dalje ima rezerve u vezi s tim. On je izjavio za AFP da se nada da će Euleks biti operativan od početka decembra, a da će misija biti potpuno razmeštena na celom Kosovu do kraja zime. Kermabon smatra da će prevazići protivljenje srpske zajednice i dodao da Euleks neće biti razmešten silom. Rekao je da bi Euleks i Unmik mogli privremeno zajedno da budu razmešteni na severu Kosova i ocenio da je to u interesu vlasti Srbije. Prema njegovim rečima, protivljenje razmeštanju te misije podstiče pre svega „izvestan broj fanatika na severu koji i dalje kontrolišu deo stanovništva“. Ako srpske vlasti „žele da zaustave krijumčarenje i korupciju na severu (Kosova), potrebno je da se u jednom trenutku otarase tih fanatika“, rekao je De Kermabon.

Inače, Unmik se juče iselio iz dosadašnjeg sedišta u Prištini, gde treba da se useli Euleks. Posle devet godina rada u prostorijama bivše zgrade komande Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije, centrala Misije UN seli se u logističku bazu misije UN na putu između Prištine i Kosova Polja.

 

SNV KiM protiv kosovskih dokumenata

Srpsko nacionalno veće KiM saopštilo je juče da se „suprotstavlja zakonima koje donose nelegalno proglašene institucije Kosova, koje su na nelegalan način, mimo međunarodnog prava i Rezolucije 1244 SB UN uspostavile civilnu registraciju stanovništva Pokrajine“. SNV KiM je zatražilo od međunarodne zajednice da se ovakav vid pritiska odmah obustavi i da se u skladu sa međunarodnim pravom garantuju sva prava Srba i drugih građana Kosova koji priznaju državu Srbiju i poseduju validna dokumenta Srbije.“ Srbima i pripadnicima drugih zajednica upućen je apel da ne prihvate dokumentaciju, koja „neposredno legalizuje nelegalno proglašenu državu Kosovo“, dok je Beograd kritikovan da „nema adekvatan odgovor“ za ovaj problem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari