Dejan Nikolić: Možda poslanici EP u decembru neće doći 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Verbalni napadi na poslanicu Evropskog parlamenta Tanju Fajon su poruka predstavnicima EP da nisu dobrodošli. Zato mislim da poslanici EP u decembru neće ni doći na dogovorenu treću rundu razgovora.

Ako se to zaista i desi, Srbija bi bila prva država u svetu u kojoj posredovanje EP nije uspelo, posle uspešnih misija u Makedoniji, Ukrajini i Avganistanu. To bi bio još jedan dokaz dubine autoritarnosti ove vlasti i svemu onome o čemu govorimo svih sedam godina, kaže za Danas Dejan Nikolić, potpredsednik DS, koji je u petak bio na radnom doručku sa evropskim parlamentarcima koji su u Beogradu bili u misiji posredovanja u razgovorima vlasti i opozicije oko poboljšanja izbornih uslova.

Nikolić dodaje da u svakom slučaju, EU u DS i Savezu za Srbiju imaju sagovornika, ali dok ne pronađu efikasne mehanizme za ovakvu vlast, mi nastavljamo vaninstitucionalnu borbu za demokratski vazduh.

Spremnost na novi razgovor sa predstavnicima iz Evrope izrazili su i ostali predstavnici SZS, bez obzira na to koliko će do decembra vlast raditi na ispunjavanju svojih obaveza u stvaranju demokratskih uslova za izbore. (Podsetimo, održana su dva kruga razgovora u parlamentu, u oktobru i novembru, na kojima SZS formalno nije učestvovao, i očekuje se treći). Ipak, spremnost na razgovor ne znači da će opozicija, kako kažu, odustati od svojih zahteva i povući odluku o bojkotu izbora na svim nivoima, jer politički ambijent isti bez obzira da li je reč o lokalnim ili republičkim izborima.

Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke, za naš list kaže da ima smisla razgovarati sve dok se u Srbiji ne normalizuje politički ambijent.

– EU je nažalost godinama unazad davala podršku režimu Aleksandra Vučića iako je on Srbiju svakim danom sve više udaljavao od evropskih vrednosti, pa je u tom smislu i njihova odgovornost velika za političku krizu u kojoj se nalazimo. Mi želimo da razgovaramo sa svima koji žele da pomognu da se stvore uslovi za fer i slobodne izbore, bez obzira na rokove jer smo mi doneli odluku o neizlasku na prolećne izbore. Nadam se da je EU shvatila da ne treba više ni reč da veruju Vučiću, i da sa njim gubi vreme i Srbija i EU – kaže Aleksić.

I Marko Đurišić, funkcioner SDS, pita se šta je alternativa razgovorima. Ali, kako kaže, da bi razgovori dali rezultat, nešto u pristupu mora da se promeni. Najvažnija stvar je, kako procenjuje, da se nađe način da u tim razgovorima učestvuju obe strane, što do sada nije slučaj. Upitan da li misli da vlast i opozicija treba da razgovaraju i da li to znači da opozicija ipak želi razgovor sa predstavnicima vlasti, on kaže da „opozicija želi da se u Srbiji steknu uslovi za slobodne izbore, jer ih sad nema“.

Posle druge runde dijaloga jedna od tema na koju su predstavnici vladajuće stranke posebno osetljivi je održavanje izbora 3. maja, s obzirom na to da je to krajnji rok. Iako na to vlast ali ni opozicija ne pristaju, otvara se pitanje može li pomeranje izbora za mesec dana, jer su planirani za kraj marta ili početak aprila, biti poslednji ustupak vlasti opoziciji ne bi li je naterala da izađe na glasanje.

Programski direktor CeSID-a Bojan Klačar smatra da bi vlast bila na to spremna ako bi to bilo dovoljno da opozicija odustane od bojkota. Međutim, kako kaže, opozicija ni ne pomišlja na odustajanje, već zahteva odlaganje izbora na jesen, što je nemoguće, ili formiranje prelazne posle prolećnih izbora koja bi pripremila nove izbore krajem godine. Prema Klačarevim rečima, 3. maj je nezgodan datum i zbog toga što je to nedelja posle praznika 1. maj kada veliki broj ljudi odmara i odlazi van mesta prebivališta, odnosno ne razmišlja o glasanju već o odmoru.

Potrebne nove inicijative

Evropski parlament oglasio se juče saopštenjem u kojem se navodi da bi u Srbiji trebalo pokrenuti dodatne inicijative radi unapređenja uslova za održavanje parlamentarnih izbora, u skladu sa preporukama Evropske komisije i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju. Učesnici međupartijskog dijaloga, održanog u Beogradu 14. i 15. novembra, uz posredovanje EP, zatražili su preduzimanje konkretnih akcija vezanih za zabrinutost povodom opšteg medijskog okruženja, navodi se u saopštenju. Dodaje se da je kao jedan od prioriteta određen fer pristup i izveštavanje javnih servisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari