"Delimična mobilizacija je delimično gubljenje života i delimična smrt": Protest građana Rusije u Beogradu (VIDEO) 1Foto: M. R. M.

Na beogradskom Trgu republike održan je protest ruskih građana koji žive u Beogradu, a povod za okupljanje je današnja objava ruskog predsednika Vladimira Putina o delimičnoj mobilizaciji, ali i najava moguće upotrebe nuklearnog naoružanja.

Nekoliko desetina Rusa, kako kažu, okupili su se da bi digli glas protiv Putinovih „nerazumnih poteza“.

Po njihovim rečima delimična mobilizacija znaći delimično gubljenje života i delimičnu smrt.

Pjotr, mladić iz Moskve, koji je u Srbiju došao pre dva meseca, bežeći od rata , rekao nam je da zna da ovaj protest Rusa u Beogradu ne znači mnogo, ali da je i to neka simbolična pomoć onima koji su danas u Rusiji.

„Tamo su ostali naši prijatelji i rođaci . Mi ne zelimo da bilo ko pogine zbog Putinovih pogubnih odluka“, kaže Pjotr i dodaje da je i sam pobegao od rata i mobilizacije, i da radi na recepciji u jednom beogradskom hotelu.

Okupljeni su nosili parole „Putin ubica“, „Zustavite rat u Rusiji“.

Uzviklivali su i parole protiv Putina – „No Putinu“.

Vasilij, ruski državljanin, kaže da ni jedan političar i ni jedan poslanik nije otišao na ratište i ne zna šta je to rat.

Upitan očekuje li da ce opozicija i obični građani podići svoj glas protiv rata i mobilizacije u Rusiji kaže – „Teško“.

Ljudi su suočeni sa otkazima ,hapšenjima ,i na kraju fizičkim nasiljem.

Kaže da je u Beograd došao početkom marta sa prijateljima i da očekuje i da će i mnogi drugi Rusi pobeći od mobilizacije.

Ovaj  protest trajao je desetak minuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari