Da li će se Novi DSS, POKS i NS priključiti savezu Dveri i Zavetnika? 1foto FoNet Milica Vučković

Dve parlamentarne stranke desnice objavile su da su sklopile savez, ali za sada nema jasnih odgovora da li je to početak objedinjavanja u jedan blok kome će se pridružiti i druge partije.

„Zavetnici, Dveri i grupa uglednih srpskih intelektualaca ozvaničila je formiranje srpskog državotvornog bloka. A jedna od osnovnih vizija, ali i ambicija ovog saveza je nacionalno okupljanje, koje poziva na udruživanje i sabiranje snaga. Takvoj ideji primereniji je format jedne kolone patriotskih stranaka na izborima, ali ostajemo otvoreni i za drugačiju argumentaciju, ako je neko ponudi“, kaže za Danas Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica srpske stranke Zavetnici.

Ko će se, međutim, sve pridružiti ovom državotvorom savezu koji su ozvaničile Dveri i Zavetnici, za sada ostaje nejasno, jer se njihovi prirodni saveznici Novi DSS, POKS i Narodna stranka direktno ne izjašnjavaju, mada negiraju da postoje nesuglasice. Doduše iz ovih stranaka ponavljaju da je ukrupnjavanje dobra ideja, ali bez novih detalja šta bi to u praksi značilo.

Đurđević Stamenkovski za Danas objašnjava i zbog čega su baš oni na sebe preuzeli inicijativu okupljanja patriotskih snaga.

„Formiranjem državotvornog saveza, mi smo postali infrastrukturno i brojno najveća snaga na patriotskom polu opozicije, pa smo u skladu sa tim preuzeli odgovornost i pokrenuli inicijativu prema našim kolegama iz parlamenta, ali i van njega „, kaže sagovornica Danasa.

Na pitanje da li je već bilo nekih komunikacija oko predoizbornih koalicija i ukrupnjavanja ona ističe da je Narodna stranka u načelu javno podržala ideju nacionalnog okupljanja.

„Očekujemo i konstruktivan odnos naših saboraca iz NDSS i POKS. Sa njima, odnosno sa koalicijom NADA imamo dobru komunikaciju, kratak ali sadržajan istorijat saradnje u Skupštini i na ulici, a uvažavajući njihovo članstvo i kredibilitet, poziv smo uputili i javno. Čitavoj političkoj sceni je potrebno ukrupnjavanje i izlazak iz međustranačkih borbi i „cenzus logike“. Vreme je za prelazak na viši nivo. Rasparčana opoziciona scena je lak plen za svaku vlast“, navodi Stamenkovski.

Dodaje da je za Srbiju i njenu budućnost posebno od značaja da se ne rasipaju državotvorne snage, već da se ujedini patriotska nacionalna energija sa ciljem odbrane Srbije od pretnji koje dolaze na spoljnom i unutrašnjem planu.

„Konačno, naša ideja je nacionalno okupljanje, ali smo otvoreni za široki dijalog i drugačije stavove u cilju očuvanja dobre atmosfere ideološki bliskih stranaka“, navodi predsednica Zavetnika.

Javni poziv za sada je ostao bez javnog odgovora. Miloš Jovanović, predsednik Novog DSS , bez prevelikog detaljisanja, kaže za Danas da izlazak u jednoj, dve ili više kolona nije od presudnog značaja, ali da je ukrupnjavanje dobro.

„To smo i sami učinili za prošle izbore sa Srpskom koalicijom NADA koju čine Novi DSS i POKS i koja će sasvim sigurno izaći u tom formatu i na predstojeće izbore. Videćemo da li će biti i daljeg ukrupnjavanja mada ne mislimo da je pitanje jedne, dve, ili čak tri kolone od presudnog značaja“, ističe Jovanović.

Dodaje da je jedino istinski važno da nakon izbora dođe do promena, jer je postojeća situacija u zemlji neodrživa.

Vojislav Mihailović, lider POKS-a, međutim, za Danas tvrdi da je Srpska koalicija NADA, koju čini Novi DSS i POKS, u intenzivnoj komunikaciji sa Zavetnicima i Dverima još od februara i prihvatanja od strane predsednika Srbije sramnog i antiustavnog francusko – nemačkog sporazuma.

„A u zadnje vreme bilo je i reči oko eventualnog zajedničkog izlaska na izbore. U prijateljskoj atmosferi smo razgovarali o tome koja je formula najbolja da bi okupili što više glasova građana koji su protiv rasprodaje Srbije koja se trenutno odvija, njene teritorije i ekonomskih resursa. Da li izašli svi zajedno u jednoj koloni, ili u dve, cilj će biti isti, da ni jedan desničarski glas ne bude rasut na izborne liste ispod cenzusa, a sve u cilju odbrane srpskih nacionalnih interesa i borbe za bolji životni standard građana“, navodi Mihailović za Danas.

Pojašnjava da NADA ima slične poglede sa patriotskim državotvornim savezom Zavetnika i Dveri, na rešavanje izazova pred kojim je Srbija, ali ne baš identične.

„Uskoro ćemo znati da li ćemo zajedno izaći na izbore ili ne. Slažemo se u tome da je najvažnije praviti principijelne koalicije zasnovane na programu i idejama i da ne varamo glasače udruživanjem po nekim drugim osnovama“, poručuje Mihailović.

Poslednjih mesec dana, naročito nakon zajedničkog predloga za zakazivanje sednice Skupštine Srbije o događajima u Banjskoj, postaje jasno da se Narodna stranka probližila Dverima i Zavetnicima. Da li će tu, osim približavanja, doći i do formiranja nekih zajedničkih kolona za sada nije sigurno.

Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke za Danas, kaže da je za njenu stranku odnos prema KiM i odbacivanje francusko-nemačkog plana vododelnica.

„Svi oni koji se zalažu za odbacivanje i ne okreću leđa pitanju KiM su dobro došli u državotvorni/državobraniteljski blok. Jasno mi je da je teško ostaviti sujete po strani, ali pitanje oko kojeg bi trebalo da se okupimo isuviše je veliko. To je ključno pitanje naše državne i nacionalne politike, tako da bi samo po sebi trebalo da potre sujete“, navodi Rašković Ivić.

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić, gostujući na RTS, istakao je da je potrebno ujedinjenje svih stranaka koje dele stav o opasnosti u kojoj se nalazi srpski narod na Kosovu, a da je „linija razdvajanja odlučan stav o odbacivanju francusko-nemačkog plana za Kosovo“.

Ni on, međutim, nije dao konkretan odgovor da li će Narodna stranka nastupiti zajedno sa Dverima i Zavetnicima na predstojećim parlamentarnim izborima.

Rekao je da je potreban državotvorni korak i ujedinjenje, i da su spremni za saradnju sa onima koji sujetu ostave po strani.

„Nadam se da će se takvo ujedinjenje dogoditi. Ko ne misli da je francusko – nemački plan vododelnica u svakom smilsu i da se mora odbaciti, a Srbi na Kosovu i Metohiji zaštititi, taj nam nije partner. Oni koji nisu tako mislili otišli su iz Narodne stranke“, rekao je Jeremić, i naveo da bi zajedno sa izborima trebalo da bude raspisan i referendum o odbacivanju francusko-nemačkog plana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari