Profesor FPN: Glavni razlog za neuspeh opozicije u Beogradu događanje na desnici 1foto Medija centar

Profesor Fakulteta političkih nauka Miloš Bešić ocenio je za N1 da je društvo u Srbiji podeljenije nakon izbora, nego što je bilo pre njih, kao i da je neuspeh desnice jedan od glavnih utisaka rezultata glasanja u našoj zemlji.

„Kada je o brojevima reč, način na koji mi posmatramo SNS i SPS je u zbiru. To je gotovo identično biračko telo. Ako saberete brojeve SNS-a i SPS-a sa proteklih izbora, videćete 44 plus 11, a sada je 47 plus 6. Dakle, u zbiru je to malo manje ove, nego što je bilo prošle godine. I nema nikakve sumnje, a to smo mogli da vidimo u kampanji, da su glavni target SNS u ovoj kampanji bili SPS glasači. I oni su uspeli deo SPS glasača da prevedu na svoju stranu. A za SPS to je prevelik deo“, smatra Bešić.

Prema njegovim rečima, to se odrazilo i na povećan broj poslanika ove dve stranke u zbiru.

„Imali smo nešto malo veću izlaznost ovog puta nego prošlog. I to je drugi ključni utisak. Kada je o izlaznosti reč, ovde jedna stvar mora da bude jasna – ovde izlaznost neće biti veća dok mladi ne krenu na birališta. Nema sumnje da mladi u užasno maloj meri participiraju na izborima“, dodaje on.

Pitanje za sve partijske aktere je zašto su se tako malo bavili mladima? Prema njegovoj oceni, samo četvrtina mladih izlazi na birališta.

„Bez izborne participacije mladih, ne možemo očekivati drugačiji rezultat političke utakmice“, istakao je profesor FPN.

Konstatuje i da je desnica na održanim izborima napravila jako loš kumulativni rezultat, kao i da su mogli da nauče važnu lekciju da bez ujedinjavanja oni ne mogu da naprave dobre rezultate.

„I rezultat desnice je još jedan od važnih utisaka sa ovih izbora. A mladi su većinom desno orijentisani“, ukazuje Bešić.

Govoreći o tome šta se promenilo nakon ovih izbora, on je ukazao na podeljenost.

„Da li smo mi danas, nakon ovih izbora, manje ili više podeljeno društvo nego što smo bili pre? Ja ću vam reći – više. Kažem to na osnovu toga što će animozitet glasača koji su usmereni protiv vladajuće stranke porasti. Da li će nezadovoljstvo opozicionih glasača biti na višem ili nižem nivou? Biće na višem nivou, zbog razočaranja situacijom koju imamo“, kazao je Bešić.

Govoreći o temi koja može da promeni odnos političkih snaga u našoj zemlji, on je naveo da je to Kosovo, kao i da je to pitanje „bilo zakopano“ u ovoj kampanji.

„Desnica nije uspela da nametne to pitanje tokom kampanje, a u narednom ciklusu će se nešto desiti na planu Kosova“, ukazao je gost N1.

Ne isključuje ni da zbog Kosova budu raspisani izbori pre 2027. godine, kao što je Vučić najavio.

„I pre ovih izbora, najavljeno je rešenje pitanje Kosova i Metohije. SNS kao glavna stranka, zahvaljujući činjenici da može da nametne glavne teme na izborima, nije to uradila, i Kosovo nije bila tema ovih izbora. I to je jedan od problema opozicije. Ove usitnjene desničarske partije su pokušavale da to nametnu kao temu, ali onako razjedinjeni nisu bili uspešni u tome“, kazao je Bešić.

Nastavlja: „Kada „Kosovo dođe na dnevni red realizacijom Ohridskog i Briselskog sporazuma, građani Srbije će staviti to kao glavnu tačku na dnevni red. I mislim da to može da izazove nestabilnost i prevremene izbore“.

Komentarišući neuspeh opozicije u Beogradu, on je rekao da ima jako puno razloga, ali da je glavni ono što se dešavalo na desnici.

„Rezultat Srbije protiv nasilja je realan skor koji oni mogu ovde da naprave. Ja ne mislim da je to malo, ali je njima sigurno malo. Međutim, to je realna snaga te opcije u Beogradu. Svaki četvrti građanin na nivou Srbije je opredeljen za njih i svaki treći na nivou Beograda“, podvukao je Bešić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari