Dijalog u Briselu se nastavlja: Petković i Bisljimi o ZSO 1Foto: Twitter/@MiroslavLajcak

Petar Petković i Besnik Bisljimi glavni pregovarači Beograda i Prištine sastaće se u četvrtak u okviru nove runde dijaloga u Briselu.

Glavna tema njihovog razgovora, prema najavama, biće nacrt Statuta Zajednice srpskih opština, kao i primena već postignutih sporazuma.

Dvojica pregovarača usaglašavaju se oko američko-evropskog predloga ZSO koji su 21. oktobra pred Aleksandra Vučića, predsednika Srbije i Aljbina Kurtija, premijera Kosova, pregovaračima na najvišem nivou, izneli predstavnici SAD, EU, Francuske, Nemačke i Italije, takozvana velika petorka.

Sadržaj ovog predloga se čuva u tajnosti, ali proteklih nedelja u javnosti i medijima su kružili razni tekstovi za koje se govorilo da su nacrti evropsko-američkog predloga. Dok se Beograd ne oglašava o tim verzijama, iz kosovske vlade poručuju da će poštovati zhatev „velike petorke“ koja traži tajnost.

Najuverljiviju verziju, za mnoge, objavio je bivši šef Kosovske informativne agencije Burim Ramadani, ali je ubrzo iz EU demantovano da je to autentična verzija.

Susret Petkovića i Bisljimija dolazi posle posete Miroslava Lajčaka, specijalnog izaslanika EU za dijalog najpre Kosovu prošle nedelje, a u sredu ove i Beogradu. Lajčak se u Prištini sastao samo sa Bisljimijem, ali ne i sa Kurtijem, dok je u Beogradu razgovarao i sa Petkovićem i sa Vučićem.

Petković je posle ovih razgovora najavio da u Brisel ide dobro pripremljen ekspertski tim.

– Naša strana ide sa timom eksperata i razgovaraćemo i o tekstu Statuta ZSO što je prvi korak u formiranju Zajednice – kazao je Petković.

Prema njegovim rečima, deeskalacija na terenu je neophodna jer je potrebno da se vidi normalnost života.

Dijalog u Briselu se nastavlja: Petković i Bisljimi o ZSO 2
Foto: print screen Kosovo online

– A bitno je i što ulazimo u razgovore o Statut ZSO i rešićemo brojna pitanja i izvršna ovlašećenja koja ZSO ima u skladu sa sporazumima potpisnaim 2013. i 2015, a koja se odnose na zdravstvo, školstvo… a najvažnje da Beogad ima puno pravo da finsira sve te instutuicje kroz ZSO – zaključio je on.

I dok Srbija insistira na formiranju ZSO, što i EU i SAD očekuju od Prištine, Srbija je, očigledno bez reči, pristala na to da građani severa Kosova na kolima zamene tablice koje se izdaju u Srbiju za gradove na Kosovo, za do sada neprihvatljive RKS tablice. Uz to je i Srpska lista poručila da je spremna za izbore na Kosovu.

Iako stvari izgledaju kao da se ide ka dogovorau, Vučić poručuje da Kurti nikada neće prihvatiti da formira ZSO po principima utvrđenim 2013. i 2015. S druge strane, premijer Albanije Edi Rama, kako je preneo Kosovo online, kaže da je kosovski premijer porihvatanjem ZSO preduzeo zakasneli ali ispravan korak.

„Ali važnija od kašnjenja je činjenica da je napravio pravi korak. Čestitao sam mu. Važno je da Kosovo bude aktivno, da vodi proces ka konačnom sporazumu. Pitanje je po kojoj ceni”, rekao je Rama.

Rama je dodao da je Kurti prihvatanjem nacrta ZSO pokazao da „postaje pravi premijer“.

Ukoliko bude postignut dogovor na nivou tečničkih pregovarača, ranije je bila praksa da to na najvišem nivou potvrde i dorade pregovarači na najvišem nivou susretom u Briselu.

Zasad nije poznato hoće li Kurti i Vučić uskoro u Brisel na zajednički sastanak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari