Dimitrijević: Učlaniti Kosovo u Interpol bio bi presedan i pravno nasilje 1Foto: EPA/WALLACE WOON

Šef srpskog Interpola Milan Dimitrijević izjavio je danas da bi novi pokušaj da se na skupštini Interpola 20. novembra Kosovo učlani u tu organizaciju bio presedan i pravno nasilje.

Dimitrijević je za RTS rekao da bi posledice učlanjenja Kosova u Interpol bile brojne i nesagledive ne samo za Srbiju već i za druge zemlje.

Prema njegovim rečima, posledice bi bilo kršenje Rezolucije 1244, bila bi prekršena pravila Interpola a otvorilo bi se i polje pravne nesigurnosti.

„Apsolutno postoji bojazan da bi se neki Srbi našli na poternicama a tu je i mogućnost zloupotreba baza podataka“, objasnio je Dimitrijević.

On je rekao da Srbija radi sve da do učlanjenja Kosova u Interpol ne dođe iako su politički pritisci veliki, a i odluka o stavljanju te tačke na dnevni red skupštine Interpola nije doneta konsenzusom.

Kada je reč o suzbijanju organizovanog kriminala na Kosovu, što je jedan od argumenata onih koji se zalažu za učlanjenje, Dimitrijević je rekao da se saradnja lokalne policije odvijala i do sada preko Unmika.

„Reč je o zameni teza. Saradnja Interpola i Unmika traje od 2002. godine i pokrivaju celokupno područje i ne postoji nijedan argument da tom saradnjom nije pokriveno sve“, tvrdi Dimitrijević.

Kada je reč o broju srpskih državljana za kojima Interpol traga šef srpkog Interpola rekao je da je to promenljiva kategorija.

„Taj broj se menja ali realna cifra je između 1.000 i 1.200 potraga za našim državljanima. Najduže se traga za licima koja su se bavila organizovanim kriminalom i to još početkom 2000-tih godina“, rekao je Dimitrijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari