Diplomata Đukić: Opozicija treba da se odazove Vučićevom pozivu 1Foto: N1/Printsreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, po pitanju stavova Zapada o Beogradu i Prištini, u ponedeljak uveče nije rekao ništa novo, niti je otkrio neku posebnu tajnu, ocenio je danas nekadašnji diplomata Srećko Đukić.

On je za agenciju Beta rekao da su mnogi u Srbiji, „razmatranjem spoljne politike i položaja države u regionu i Evropi“ ranije ukazivali šta očekuje Srbiju sa aktuelnom politikom Vučića i Srpske napredne stranke (SNS).

„Ništa novo nije rekao, nije rekao ni da su mu tražili nešto novo, na šta bar ja nisam ranije ukazivao“, rekao je Djukić i dodao da je on upozorio „da ćemo doći u situaciju da, ako se nastavi dosadašnja politika, dobijemo sankcije, vize i tako dalje“, kazao je Djukić.

Napomenuo je da se to „moglo videti golim okom“, te da se, kako je ocenio, „znalo da ćemo udariti „glavom o zid“, s obzirom kakvu je politiku vodila vlast.

„SNS i Vućić su vodili takvu politiku da nisu hteli da čuju nista što im se kaže i na šta im se ukazuje“, rekao je Djukić.

Ocenio je da su se „ponašali kao da su oni pronašli neku novinu sa kojom će uspeti da nadmudre i EU i SAD i Rusiji…“, te da se, kako je kazao, ništa od toga nije desilo, niti će se desiti.

„Samo je bilo pitanje da li će se desti ove godine, ili nešto ranije, ili kasnije“, dodao je on.

Upitan o najavi Vučića da će pozvati opoziciju na konsultacije i da li je to „neka vrsta izlaza“ iz dosadašnje poltike, on je odgovorio da su konsultacije vlasti i opozicije „nešto normalno u normalnim demokratskim društvima“.

„Mislim da je bilo mnogo bolje da je onaj govor sinoć održao u Skupštine Srbije, gde bi, kroz ekspoze, otvorio razgvore sa opozicijom“, kazao je on.

Smatra da je taj poziv Vučića nešto što vredi podržati i da opozicija treba da se odazove.

„Radi se o krupnom pitanju i to bi trebalo ispoštovati, mada mu opozicija može zameriti da je ne drži redovno „u toku“ (dešavanja) ne samo o Kosovu, nego i o drugim stvarima“, rekao je on.

Zaključio je da bi u parlamentarnoj demokratiji sve trebalo u Skupštini da počne i u njoj da se završava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari