Diplomatska aktivnost Beograda na otpriznavanju Kosova ne remeti planove Zapada 1foto FoNet/MOD Srbije

Današnja sednica Saveta za nacionalnu bezbednost povodom aplikacije Kosova u Savet Evrope mogla bi da bude, kao i dosadašnje, samo puka platforma za blago zastrašivanje pa smirivanje građana i za skupljanje političkih poena predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji ju je zakazao, osim ako ne čujemo zašto i na koji način aplikacija Kosova utiče na nacionalnu bezbednost Srbije i kako će se na to reagovati.

Uz to, trenutne reakcije Srbije i njena najavljena diplomatska aktivnost na otpriznavanju kosovske nezavisnosti, kako saznajemo u diplomatskim krugovima, Zapad ne uznemirava niti remeti njihove planove, osim što su svesni da to dobro zvuči naprednjačkim ušima, pa se Vučiću to previše neće zameriti.

A Vučić je svakako, kako nam je rečeno, već bio upoznat sa namerama Kosova i planovima Zapada u koje je morao da se, na ovaj ili onaj način, uklopi.

Deo opozicione javnosti već spekuliše da je ovo dogovorena igra u kojoj Vučić produžava sebi boravak na vlasti i kupuje vreme, budući da odugovlači sa uvođenjem sankcija Rusji.

Da će Srbija biti pod snažnijim pritiskom zapada da prizna Kosovo, Vučić se nedavno požalio građanima Srbije, i u to se, kako se spekuliše, uklapa i ova epizoda sa SE.

Nakon što je to najavljeno prošle nedelje u Berlinu, Vlada Kosova je juče na elektronskoj sednici odobrila inicijativu za članstvo u Savetu Evrope, a ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala objavila da je počeo postupak razmatranja zahteva Prištine za pristup SE.

Kako je prenela prištinska Koha ditore, ona je navela da aplikacija treba da prođe kroz razne instance Saveta Evrope, Parlamentarne skupštine i Saveta ministara. A prema nekim procenama ta diplomatska procedura može da traje do godinu dana.

S druge strane Vučić taj potez Pripštine smatra brutalnim kršenjem Vašingtonskog sporazuma, „nakon desetogodišnjeg gaženja Briselskog sporazuma, kao i rezoluciju 1244“.

„Daćemo sve od sebe da pokažemo da možemo da se borimo, da čuvamo svoju zemlju. Mentori Prištine su mnogo jači, ovu igru vode ključne zapadne zemlje, a mi smo mala slobodarska zemlja koja čuva svoj suverenitet i pravo na svoje odlučivanje“, poručio je Vučić.

On je istakao da je Kosovo je dobilo podršku SAD za ulazak u Partnerstvo za mir, ali da sve to ne vredi previše ukoliko ne dobiju od Srbije zeleno svetlo.

Predsednik je upitao zašto su SAD zvale Srbiju u Vašington kada su pogazile Vašingtonski sporazum prvom prilikom, jer je očigledno da oni žele da Srbija prizna Kosovo.

Da li je aplikacija Kosova mogla da se desi bez znanja Beograda i da li je to Vučićev dil za produžetak biravka na vlasti, pitali smo Milana St. Protić, bivšeg ambasadora Srbije u Americi, koji za Danas kaže da je sada teško sagledati pozadinu ovih dešavanja.

– Nešto više će se znati na osnovu reakcije Beograda i biće jasno da li je urađeno s prećutnom saglasnošću Beograda ili ne. Najenergičnija reakcija Beograda bi bila istupanje Srbije iz SE. Milsim da se to neće dogoditi. Mislim da će vlasti u Srbiji čekati da se završi glasanje i da se vidi da li je Kosovo zaista primljeno u SE. A do tada će još proći vremena – navodi on.

On pretpostavlja da do tada vlasti u Beogradu neće preduzimati nikakve korake, „osim otpriznavanja za koje ne vidi smisao i koje ne vodi ničemu jer su ključne zemlje priznale Kosovo i nema nikavih izgleda da te odluke promene“.

– A da li će neke zemlje u Africi ili ne znam gde da otpriznaju to nema nikakavog suštinskog značaja osim što ove zapadnjake nervira ne znam zašto – navodi St. Protić.

On ne isključuje mogućnost da je to probni balon Beograda da vidi kakava će biti rakcija javnosti na neko takvo glasanje, ali dodaje da je nemoguće sada pogađati šta se krije iza zatvoremih varta i o čemu se i kako pregovara sa predstavnicma EU i SAD.

– Pretpostavka je da je Beograd u najmanju ruku bio obavešten, a jeste bio obavešten o tome, i sve govori u prilog pretpostavci da se nešto iza brega valja. Ne bih isključio da je to bila tema prethodnih razgovora koje je prvi čovek Srbije imao u Berlinu, Beogradu a verovatno i sad u Briselu. Indikativno je da Kurti nije bio na večeri, a sutradan je podneo zahtev za učlanjenje u SE. S moje tačke gledišta, to mu je bila velika greška i ne ide u korist onoga što, bar verbalno, zastupa – ukazuje St. Protić.

Ko stoji iza svega, prema njegovim rečima znaće se ako Kosovo postane članica SE.

– Ako uspe, to će značiti da su zapadne sile orkestrirale ceo proces, jer zapadne sle imaju moć da u Parlametranoj skupštini SE obezbede kad treba dvotrećinsku većinu, a posebo kad Ruska Federacija sad nije tu. Ako Kosovo propadne onda će to biti inicijativa koja se slupala kao mnoge druge – navodi naš sagovornik.

Naš sagovornik ukazuje da kada kaže probni balon misli na stolicu Kosova u UN jer je to, kako navodi, ključna stvar.

– Nije pitanje da li će Srbija da prizna Kosovo ili ne, nego da li će Kosovo da dobije stolicu u UN. U ovom trenutku vrlo je teško pretpostaviti da će Rusija u SB UN namignuti i pustiti da Kosovo uđe u članstvo bez saglanosti Srbije. Jer bi to značilo da Rusija i zapadne sile zajedničkim naporima dozvoljavaju ulazak Kosova u UN. To u ovom trenutku nije realno. Sada Srbija više odlučuje o sudbini Kosova nego ikad ranije, na jedna čudan način, ali je tako. Zato hajde da sačekamo i da vidimo šta će biti sa SE, pa posle da zaključujemo, a ključna stvar će biti reakcija Beograda ako do toga dođe – zaključuje naš sagovornik.

Kako dodaje, da je bilo pameti u ovoj zemlji bi se još od 2000. napravio sporazum da u istom trenutku kada Kosovo dobije stolicu u UN Srbija postaje punopravan članica EU i u tom bi slučaju svi dobili ono što im je najbitnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari