Dirigovana grupa plaćenika i zaluđenih idealista koje podržavaju tajne službe iz Beograda i Rusije: Škeljzen Malići o ubistvu kosovskog policajca 1Škeljzen Malići

Događaji na Kosovu počeli su da se odvijaju filmskom brzinom, nakon što je propao poslednji pokušaj da se dijalog izvuče iz ćorsokaka, komentariše za Danas Škeljzen Malići, kosovski filozof, publicista i analitičar.

Puklo je tamo gde je naslabija karika krize, dodaje, na Severu Kosova.

– Samo što sam ja uveren da je konflikt kod manastira Banjska trebalo da bude deo drugačijeg scenarija, koji je spečen blagovremenom i uspešnom intervencijom Kosovske policije. Ne znamo još šta se tačno dešavalo te noći kada je ubijen kosovski policajac Bunjaku a njegov kolega ranjen, ali sve ostale poznate okolnosti upućuju na pokušaj napada na manastir Banjska uz možda i žrtvovanje pelegrina iz Novog Sada i monaha, za koji bi bila optužena kosovska policija i time potvrdila propaganda Vučićevog režima da su Srbi na Kosovu životno ugroženi – kaže sagovornik Danasa.

Kako kaže, to je verovatno bio pokušaj insceniranja strašnog zločina poput onog u Paraćinu 1987. godine nakon kojeg je Slobodan Milošević osigurao apsolutnu vlast u Srbiji, ili, napominje, zločin u pećkom kafiću Panda gde je prema javnom priznanju Vučiča, srpska tajna policija likvidirala pet mladića Srba, optuzujući zatim OVK za terorizam.

Očekivane reakcije i Kurtija i Vučića

Na pitanje kako je doživeo ono što je Kurti rekao optuživši zvanični Beograd da upravlja ubicama kosovskog policajca, kao i ono što je Vučić rekao, svalivši svu krivicu na kosovske Srbe, sagovornik Danasa ističe da su to očekivane reakcije lidera koji se već tri godine uzajamno optužuju i svaljuju krivicu na drugu stranu za neuspeh dijaloga, iako je oboma išlo u prilog da nema kompromisnog rešenja.

– Kurtiju je bilo lakše da optužuje Vučića zato što se on sam hvalio da preko Srpske liste kontroliše sever Kosova, ali je izgleda izneverio Srbe jer nije nogao osigurati ono što im je obećavao. On možda i nije znao za scenario, ili se samo pretvara. Da je masakr uspeo, grmeo bi protiv albanskog teririzma, ovako je krivicu prebacio na Srbe koji ne nogu više da podnesu „teror albanske policije“ – kaže Malići.

Ova grupa ne predstavlja Srbe sa Kosova

Upitan da li postoji opasnost od rata, sada kada vidimo dokle su u stanju da odu Srbi sa severa Kosova, Škeljzen Malići napominje da „ova grupa ne predstavlja Srbe sa Kosova“.

– To je dirigovana grupa plaćenika i zaluduđenih idealista koje podržavaju tajne službe iz Beograda i Rusije… Srbi sa Kosova su najveće žrtve zločinackog politikanstva. Mislim da će se sada bar deo demokratski orijentisanih Srba osvestiti od narkoze i kontrole proruske i velikosrpske propagande. Srbija je sada pred velikom prekretnicom, veštački napunjeni balon „srpskog sveta“ može uskoro pući i tek tada ce biti Srbi ugroženi ne od Albanaca, sever Kosova je pod kontrolom NATO pakta, već od posledica rasula u Srbiji… – kaže Malići.

Javnost na Kosovu bila je šokirana, jer je sve ličilo na ratni scenario

On napominje da je Vučić demonstrirao da je izgubio sve niti samokontrole.

– On politicki bulazni, ruše mu se sve lažne konstrukcije – ističe naš sagovornik.

Prenoseći reakciju kosovskog javnog mnjenja, Malići kaže da je javnost Kosovu bila je šokirana, jer je sve ličilo na ratni scenario.

– Ali je kraj dana dočekan sa olakšanjem jer je kriza uspesno rešena. Danas je dan žalosti. Raciobalni političari pozivaju da se ne širi euforija. Neće biti odmazde prema Srbima. Važno je da se raskrinkaju zločinački scenaristi da se vidi ko stoji iza lažnih nacionalnih interesa – zaključuje sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari