Ditman: Nema novih uslova za Srbiju 1Foto: twitter

Nema novih uslova za Srbiju kada je u pitanju Kosovo, ali do kraja pregovaračkog procesa mora doći do sveobuhvatne normalizacije odnosa, izjavio je nemački ambasador u Beogradu Aksel Ditman.

„Dijalog Srbije i Kosova treba da se odvija paralelno sa pregovorima o pristupanju EU, kao što je dogovoreno Pregovaračkim okvirom između Srbije i EU u januaru 2014“, rekao je ditman u intervjuu današnejm Blicu. On je pozdravio naredni sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu 16. novembra i napomenuo da je važno da se primeni sve ono što je do sada dogovoreno, počevši od telekomunikacija.

Ditman je rekao da Nemačka pruža podršku dijalogu Beograda i Prištine, ali pre svega pruža podršku reformama u Srbiji, naročito u okviru Poglavlja 23 koje se odnosi na vladavinu prava i koje je od posebne važnosti za građane.

„Poglavlje 23 igra centralnu ulogu jer se radi o osnovnim vrednostima EU, kao što su demokratija, nezavisno pravosuđe, sloboda mišljenja, borba protiv korupcije“, istakao je nemački ambasador.

Upitan da li bi Srbiji dao prelaznu ocenu u Poglavlju 23, nemački ambasador je rekao da „‘ispunjavanjem preduslova za otvaranje poglavlja posao nije završen“.

„Reforme će biti okončane i završene kada zatvorimo to poglavlje. Do tada, treba da se uradi još važnih stvari. Centralna oblast je pravosudni sistem, gde se radi o jačanju nezavisnosti, nepristrasnoti i efikasnosti pravosuđa“, napomenuo je Aksel Ditman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari