DJB: Većina izašlih na referendum glasala protiv, konačni rezultati falsifikovani 1Foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC/MO)

Pokret Dosta je bilo (DJB) ocenio je danas da je na referendumu o izmenama Ustava u oblasti pravosuđa većina izašlih glasala protiv predloženih promena, ali da su zvanični rezultati posledica „falsifikovanja na velikom broju biračkih mesta na kojima opozicija nije imala kontrolu“. 

DJB je u analizi referenduma održanog 16. januara, ocenio da je na dan glasanja, „oko 18 časova“, vlast dobila izlazne ankete po kojima je, kako se navodi, kampanja protiv predložnih izmena Ustava „ubedljivo vodila uz izlaznost od oko 25 odsto“.

„U tom trenutku je krenulo masovno falsifikovanje potpisa birača na izvodu iz biračkog spiska i ubacivanje listića u glasače kutije. O ovome smo dobili dojave sa terena od kontrolora i posmatrača Suverenista koji su to sprečili na onim biračkim mestima na kojima smo imali kontrolu“, naveli su iz DJB.

Dodali su da su analizom zapisnika sa 8.157 biračkih mesta širom Srbije utvrdili da je bilo slučajeva u kojima je jedna osoba potpisivala za sve članove biračkog odbora, da je jedna osoba upisivala rezultate na različitim biračkim mestima, ili da se veliki broj ljudi navodno javio da glasa van biračkog mesta iako je, kako su naveli, fizički nemoguće da kontrolori obiđu sva ta biračka mesta tokom jednog dana.

„Nakon što su obrađeni i pregledani svi zapisnici, Suverenisti su uradili statističku analizu rezultata sa svih biračkih mesta.

Utvrđeno je da za 3.932 biračka mesta rezultati predstavljaju tolike statističke anomalije da je jedino objašnjenje falsifikat. Dodatnih više od 1.000 biračkih mesta imaju značajna statistička odstupanja, ali nisu uvrštena u krivičnu prijavu“, saopštio je DJB.

Naveli su kao primer biračko mesto 60 u Sjenici gde je po navodima DJB, glasalo 100 odsto upisanih birača kao i biračko mesto 35 u opštini Majdanpek gde je svaki od 163 upisana birača glasao na referendumu.

„Na osnovu ove analize, podneta je krivična prijava protiv članova biračkih odbora i NN lica koja su im pomagala na 3.932 biračka mesta za falsifikovanje zapisnika i falsifikovanje potpisa birača. Radi se o biračkim mestima na kojima je navodno više od 600.000 birača glasalo za promene Ustava“, stoji u saopštenju.

Ocenjuje se i da je kampanja za ustavne promene vođena „nezakonito, nezvaničnom zloupotrebom državnih resursa preko institucija države i medija“.

„Suverenisti ne priznaju falsifikovane rezultate referenduma. Ustav je odbranjen. Krivična prijava je pravni osnov za proglašenje falsifikovanih rezultata referenduma ništavim nakon promene vlasti“, naveli su iz DJB.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari