Đilas: EPS je u potpunom raspadu, to je uzrok problema sa snabdevanjem strujom 1EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

„Mislim da je potpuno nevažno ko će biti mandatar, to će biti jedna vlada kontinuiteta. Nastaviće sa onom politikom koju smo mi kritikovali svih ovih prethodnih godina. Ne očekujem nikakve promene i što se SSP-a tiče potpuno je nebitno ko će biti formalno predsednik te vlade. Mnogo se ministara promenilo otkad je na vlasti Srpska napredna stranka, ali ne vidim da se nešto promenilo na bolje“, rekao je u „Pregledu dana“ predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas.

Na pitanje kako vidi razvlačenje formiranja Vlade, Đilas kaže:

„Pretpostavljam da je razlog odlaganje nekih teških odluka koje moraju da se donesu i kupovina vremena da ta vlada krene što kasnije jer je situacija jako teška. Više nemamo nijednu oblast u kojoj imamo laku odluku“.

Predsednik SSP-a navodi i da danas probleme imamo zbog nestručnosti vlasti.

„Problem sa snabdevanjem strujom nemamo zbog stranih faktora i rata u Ukrajini, nego zato što je EPS u potpunom raspadu. Umesto da izvozimo broj megavata koji smo izvozili 2016. godine i koji bi nam doneo između 500 i 800 miliona evra po ovim cenama koje je spomenuo gospodin Mali, mi ćemo ove godine uvesti struje i uglja za milijardu evra. To je milijardu i po u rupi budžeta“, objašnjava Đilas.

Đilas navodi i da ćemo ove godine imati inflaciju koja će biti veća nego što je neophodno.

„Mislim da ćemo imati nedovoljnu količinu energenata za snabdevanje strujom na kakvo smo navikli. Mi da imamo EPS sa sistemom kakav je funkcionisao, čak i u prve četiri godine vladavine SNS-a, mi bismo imali dovoljnu proizvodnju struje. Danas ćemo uvoziti, kad dođu zimski meseci, za trećinu potreba“, kaže Đilas.

Na pitanje da li Srbija može bez ruskog gasa, Đilas kaže:

„U ovom trenutku niko u Evropi ne može bez ruskog gasa i da bi se uopšte došlo u situaciju da se ne koristi ruski gas trebaće dosta vremena. Uopšte ne očekujem da imamo problem u kupovini količine gasa koji Rusija može da nam isporuči“.

Đilas navodi i da su svi u Evropi uveli sankcije Rusiji, ali da veliki broj ljudi u Srbiji smatra da sankcije neće ništa dobro doneti, piše Nova.rs.

„Posledice takve odluke mogu biti katastrofalne. Nemačka je povukla svoje kompanije iz Rusije. Zaista mislite da će blagonaklono gledati da njihove kompanije nastave da rade u Srbiji“, pita Đilas.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari