Đilas: Govorili bi za sve TV osim za Pink zbog ubistva Ivanovića 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Predstavnici Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa mogli bi ubuduće da gostuju na televizijama pod kontrolom vlasti, dok predstavnici Demokratske stranke Zorana Lutovca to neće činiti, kao ni članovi Pokreta slobodnih građana, na čelu sa Pavlom Grbovićem, koji za odlazak na te televizije čeka da se medijska scena iole upristoji.

Nakon što su opozicione partije okupljene oko SDS Borisa Tadića, a koje su izašle na prošle izbore, odlučile da odustanu od bojkota režimskih medija, postavlja se i pitanje šta će činiti bojkot opozicija kada je reč o gostovanjima na televizijama poput Pinka ili Hapija i davanja izjava režimskim tabloidima.

Na vest o prekidu bojkota medija koji podržavaju vlast, reagovao je predsednik SSP na Tviteru. On je šaljivo napisao da te medije ni do sada nije bojkotovao. „Svaki dan sam u njima“, naveo je on. A onda se pozvao na ozbiljnost i napisao: „Po ovome ispada da nas nema u medijima jer ih bojkotujemo, a ne zato što nas ne puštaju. A govorili bi za sve televizije, osim za Pink zbog učešća ove televizije u ubistvu Olivera Ivanovića.“

Drugačijeg stava je predsednik DS koji za Danas kaže da odluka ove stranke ni na koji način ne zavisi od odnosa drugih političkih aktera prema ovom pitanju.

– Navedeni mediji su u direktnoj propagandnoj službi Aleksandra Vučića i njihov cilj je da promoviše vlast i one koji rade u korist vlasti. Dok god su oni takvi, a nema nikakvih indikatora da je drugačije, oni će predstavnike prave opozicije tretirati kao neprijatelje, a njihovo prisustvo koristiti za nastavak propagandnog promovisanja vlasti. Šta vredi vaše kratko pojavljivanje u tim medijima ako se celog dana sprovodi propaganda hvalisanja režima i blaćenja opozicije, prikrivaju afere režima, ne izveštava o važnim društvenim temama, a onda se kao kap u moru pojavite da nešto kažete u tom kontekstu? Time samo overavate stalnu propagandu koja bi se i dalje sprovodila – ukazuje on.

Kako dodaje, da bismo se pojavljivali u tim medijima mora doći do suštinskih promena u regulisanju njihovog rada i promeni uređivačke politike.

– Dakle, demokrate neće učestvovati u bilo kojoj aktivnosti koja bi pojave koje su pogubne po naše društvo prikazala kao prihvatljive i neminovne. SNS propagandna mašinerija je glavni instrument održavanja na vlasti Vučićevog režima. Putem režimskih medija se igra sa emocijama građana Srbije koji su dezinformisani, na najpodmuklije načine se obračunava sa neistomišljenicima, nameću se teme koje koriste isključivo pojedicima iz vlasti, sistematski se društvo podređuje interesima korumpiranog režima. Režimski tabloidi svakodnevno promovišu neminovnost nenormalnosti. Naša misija je upravo suprotna od toga, mi se zalažemo za uspostavljanje reda i normalnog života. Zbog toga je za nas neprihvatljivo aminovanje procesa koji godinama zagađuje javni prostor – navodi Lutovac.

Svoje razloge za i protiv ima i predsednik PSG.

– Pre svega treba razlikovati gostovanja u emisijama u kojima se vodi politička debata od organizovanih medijskih sačekuša i opskurnih televizijskih formata, sa tragikomičnim izborom sagovornika i nedostojnim i neartikulisanim voditeljima. U takvim formatima u kojima bi se predstavnici opozicije tretirali kao cirkuska atrakcija u cilju jeftine zabave publike nisam spreman da učestvujem. Nisam primetio da Pink i Hepi nude nešto bolje od takvih medijskih logora. Kada bi se medijska scena iole upristojila, kada bi se poštovali profesionalni standardi, kada bi REM vršio svoju funkciju, tada ni mi ne bismo imali pravo da biramo gde ćemo se baviti svojim poslom, a gde ne. Ovako biramo makar da ne prave budale od nas sa našim aktivnim učešćem – zaključuje Grbović.

Partije koje su prekinule bojkot pozvale su ostatak opozicije da odustane od bojkota kako bi se građanima obratili i tim putem. Prekid bojkota pak nije bezuslovan. Uslov za pojavljivanje u medijima bliskim vlasti je jasno poštovanje prava na autorizaciju i prenošenje izjava u celosti, a što se tiče televizijskih emisija, sagovornici relevantni za temu emisije, a ne predstavnici estrade, saopšteno je posle sastanka u SDS. „Podvlačimo da ulazak u režimske medije ni na koji način nije legitimizovanje tih medija, već isključivo borba svim sredstvima za to da istina dođe do građana. Nema dijaloga u društvu, ni mogućnosti bilo kakve promene dok se opozicija obraća samo svojim biračima, dopuštajući da najveći deo naših građana bude izložen samo realnosti koju kreira režimska propaganda“, piše u saopštenju SDS sa sastanka predstavnika stranaka koji su stali iza zajedničke platforme za izborne uslove, među kojima su su Nova i DSS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.