Đilas: Izgradnju spalionice u Vinči Beograđani će plaćati narednih 30 godina 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Izgradnja spalionice u Vinči je najveća pljačka u istoriji, izjavio je danas Dragan Đilas, predsednik Stranke Slobode i pravde (SSP).

„Direktan trošak spalionice je 1.148.000.000 evra. Ako na tu cenu dodamo obavezu da plaćamo svaku tonu spaljenog smeća kao i otkup struje po duplo višim cenama od tržišnih, dolazimo do ukupnog troška od dve milijarde evra. To će Beograđani plaćati narednih 30 godina“, naveo je Đilas u pisanoj izjavi.

On je istakao da „umesto toga možemo, kako smo predlagali, da napravimo spalionicu sa 179 miliona evra, pri čemu bi struja koja se proizvodi ostala vlasništvo grada, a sve bi finansirali kreditom EIB ili EBRD sa rokom otplate od 30 godina. Sve sa kamatom, taj projekat bi koštao 200 miliona evra“.

„Razlika u ceni između ova dva projekta je 1,8 milijardi evra. Toliko je ukradeno od Beograđana. I nema tu nikakvih evropskih standarda kako to režim predstavlja. Reč je o najvećoj pljački u modernoj istoriji Srbije u koju je umešana i francuska kompanija SUEZ“, zaključio je Đilas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari