Đilas: Ne izlazimo na izbore, Vučić ne zna gde udara, sve mu se raspada 1Foto:Beta

Predsednik Stranke Slobode i pravde Dragan Dilas izjavio je danas da Savez za Srbiju, čije je trenutno predsedavajući, neće izaći na predstojeće izbore i da je svima jasno zašto se najavljuje smanjenje senzusa, navodeći da predsednik države Aleksandar Vučić „ne zna gde udara jer mu se sve raspada“.

„Zna li neko koliko je stranaka u parlamentu, pa ne zna, čak 32 dve, a samostalnih poslanika 21. Da li mislite da se smanjuje cenzus da bi se povećala demokratije i još više stranaka se tu našlo. Svi znaju o čemu se radi“, rekao je Đilas, na konfernciji za novinare.

On je predstavio plan „Srbija 2020“., koji podrazumeva da će se za šest meseci, od kada bude smenjen Vučić, u Srbiji živeti bolje i vratiti građanima dostojanstvo, kao i da je to moguće da se desi i u ovoj godini.

On je rekao da danas ne želi da pominje Vučića, jer „nije ni važno šta Vučić priča već trideset godina“, već je tema kako da Srbija bolje živi za šest meseci.

Navodeći da on veruje u taj program, Đilas je naveo i da građani mogu njemu da veruju jer se nije bavi samo politikom, već je postigao rezultate sa svojom firmom i kao gradonačelnik.

On je rekao da za namere, kakve se vide iz Plana Srbija 2020, nije, u nekim delovima, očito bilo dovoljno sluha u vreme vlasti Demokratske stranke, ali da se to ne može prabaciti za rad na gradskom nivou kada je vodio Beograd.

Prestavljajući taj plan, on je istakao da se sada iz budzeta Srbije rasipa oko dve miljarde evra.

On je naveo da će odmah, posle posle smene ove vlasti, na primer lekar početnik imati hiljadu evra plate umesto sadašnjih 650 evra, dok se nastavnici imati početnu platu 700 evra, kao i da će se preduzeti i niz drugih mera – besplatni udženici i obroci za đake, mesečna pomoć za starije od 70 godina a bez ikakvnih sz primanja, veći budžet za kulturu.

Prema njegovim rečima, takvi potezi dovešće do lanca promena, jer će se više kupovoti, zapošljlavati, ali će se i građanima vratiti dostojanstvo da ne budu, kao sada za vlast, samo „brojevi“.

Govoreći o privredi, on je naveo da je će se posebna pažnja posvetiti poljoprivredi, „koja je nafta za Srbiju“, kao i energetici, tako da će EPS biti transformisan „od gubitaša do najvećeg invetitora u Srbiji“.

On je  naveo i da će se Srbiji vratiti voda, zemlja i rudna bogatsva koji su prodati.

Plan je, između ostalog, kako je objasnio, i da se smanji porez za zarade na 54 odsto, čime se smanjuju prihodi za 600 miliona evra godišnje, ali se znatno pojeftintii srpski proizvodi i postaju konkurentiji.

Kako je naveo, dodatnih 400 milona evra u budžetu obezbediti se povećanjem akciza na cigarete za 50 odsto i oporezivanjem kazina i povećanjem oporezivanja kladionica.

On je rekao da će tako što će se sprečiti „rasipanje“ novca iz budžeta i preduzimanjem ekonomskih mera ostati još 700 miliona evra za koje će građani dodatno odlučiti kako će se upotrebiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari