Đilas o haosu na Nikoli Tesli: Zbog podrške Makrona, Vučić obećao aerodrom francuskoj firmi 1Foto: Print screen TV Nova

Potpuni haos na beogradskom aerodromu je posledica po Srbiju krajnje štetnog koncesionog ugovora sa francuskim Vansijem, smatra Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde.

On je u saopštenju povodom haosa koji je nastavo na beogradskom aerodromu Nikola Tesla naveo da u želji da dobije podršku francuskog predsednika Emanuela Makrona za svoju antidemokrstsku politiku, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je obećao da će beogradski aerodrom biti dat francuskoj kompaniji.

„To je obavljeno na nameštenom tenderu koji je obeležilo otvaranje ponuda drugih učesnika i omogućavanje pobedniku uvid u iste. Ugovor izmedu države i Vansija nikada nije obelodanjen i pored mnogobrojnih obećanja Ane Brnabić, jer bi se iz ugovora videlo kako su na ovom poslu zaradili ljudi blisku Aleksandru Vučiću“, navodi Đilas.

Kako dodaje, u trenutku kada je aerodrom dat zvanična godišnja dobit je bila 33 miliona evra i još toliko se poklanjalo Er Srbiji.

„Uz rast putnika, koji je u najvećoj meri posledica ogromnog i finansijski neisplativog povećanja destinacija ka kojima Er Srbija leti, realan godišnji profit Vansija ce daleko nadmašiti sto miliona evra. Za 25 godina Francuzi će zaraditi netto preko dve mijarde evra. Od kada je Vansi preuzeo aerodrom problemi su svakodnevni. Smanjen je broj radnika, mesecima je trajao kolaps sa hendlovanjem putnika i posebno prtljaga. Sneg koji je pao pre nekoliko dana doveo je do višesatnih kašnjenja jer je radio samo jedan sistem za odmrzavanje aviona. Parking na aerodromu je podignut na neverovatnih 400 dinara po satu. Rekonstrukciji, koja je rađena sa nekvalitetnim materijalima i sa idejom da se što više uštedi, se ne nazire kraj“, saopštio je lider SSP.

Kako je naveo, logična posledica svega što je pogrešno urađeno i stalnih napora koncesionara da uveća svoju dobit je ono što se desilo večeras.

„Aerodrom de facto prestao da radi zbog greške aerodromskih službi. Ovo je samo još jedan dokaz da od skoka u budućnost nema ništa. Umesto toga nastavlja se propadanje u sadašnjosti koje nam oduzima bilo kakvu bolju budućnost“, zaključuje Đilas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari