Đilas odgovara na Vučićeve optužbe: Šešelj izbija iz svake rečenice srpskog Lukašenka 1foto FoNet Zoran Mrđa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je gostujući na takozvano Božićno jutro na televiziji Pink iskoristio priliku da, između ostalog, iznova pogrdno govori o svojim političkim protivnicima Draganu Đilasu, predsedniku Stranke slobode i pravde i potpredsednici te partije Mariniki Tepić, koja je hospitalizovana posle desetak dana štrajka glađu zbog izbornih neregularnosti i krađe.

Vučić se, govoreći o tome kako su izbori 17. decembra bili “najčistiji do sad”, osvrnuo na izjavu Tepić koja je tokom štrajka glađu zbog izborne krađe rekla da nju pregleda doktor a da bi Vučića trebalo da pregleda neuropsihijatar, rečima – da je više očekivao od nje.

– To da mi je potreban neuropsihijatar, da treba da završim u Savi, Dunavu, šahti… Toga sam se naslušao, mislio sam da je imala nešto više da ponudi. Srećom, kao što smo svi znali, nikom od njih se ništa nije dogodilo, niti je moglo da se dogodi. Sve ove prazne, patetične priče su bile samo odvratne, ali to o njima govori. Izbori su bili najčistiji ikada, sa najmanje prigovora i žalbi. Ne verujem da će se ikada u budućnosti to tako ponoviti. Ja ne želim da ih vređam, pogotovu ne na današnji dan. Niti hoću, niti želim, niti mi je potrebno da pričam patetične priče o samožrtvovanju, a na kraju ništa. Mene interesuju rezultati – rekao je Vučić.

protest ispred rika
foto Antonio Ahel/ATAImages

Potom se Vučić, uz navodno insistiranje voditeljke Pinka osvrnuo na izjavu Dragana Đilasa koji je govorio o tome da li bi opozicija trebalo ili ne da prihvati mandate koje je osvojila na izborima.

Naime, Đilas je u Dnevniku na Nova S rekao sledeće: “Mi ne možemo da odbijemo mandate, ne postoji takva mogućnost u našem zakonu. Vi postanete poslanik, pa možete da podnosite ostavku. Šta se time dobija? Pa nisam siguran da se nešto dobija”.

“On je dovoljno lukav da zna da je to budalaština. Može on da odbije to, ali ih onda nema četiri godine u sistemu, a onda nema para za njihove stranke, a onda ih nema u TV prenosu, onda nema normalnog političkog delovanja. Znate, ja o njemu sve najgore mislim. O njegovoj vladavini, o moralu, o pljačkanju Srbije, ali da li je glup za ovakve stvari? Ma kakvi glup. Pa ko bi kreirao onakvu mrežu svojih medija za pritisak i svega drugog. Za razliku od drugih on se ne zaluđuje besmislenim idejama, već zna šta moraju da uradi. Samo ne znam kakve ovo veze ima sa mnom, šta me briga”, rekao je Vučić.

Optuživanje protivnika za stvari koje upravo on i SNS rade

Retko komentarišem Vučićeve reči jer je to aposlutno besmisleno, kaže za Danas Dragan Đilas, ističući da “Šešelj izbija iz svake rečenice srpskog Lukašenka”.

– Beskrupulozne laži i optuživanje protivnika za stvari koje upravo on i SNS rade je model koji radikali primenjuju od kada postoje – kaže Đilas.

U pet rečenica, napominje dalje, Vučić je uspeo da iznese najmanje pet laži: da su izbori bili nikad pošteniji, da sam pljačkao Srbiju, da sam slagao da ne mogu da se odbiju mandati i da od toga zavisi da li stranke dobijaju novac od države, kao i da sam napravio mrežu svojih medija za pritisak…

– O tome kakvi su bili izbori govore izveštaji svih posmatračkih misija, kako stranih tako i domaćih. Medijska tortura, neravnopravnost, pritisci, kupovina glasova, lažni – fantomski birači u Beogradu i ne samo u Beogradu. Dakle, izbori su bili klasična pljačka – kaže sagovornik Danasa.

Da sam ukrao jedan evro odavno bih bio u zatvoru, dodaje.

Dok su vikali „držite lopova“, Vučić i ekipa su oteli od Srbije desetine milijardi evra

– Umesto toga više od 115 različitih sudija donelo je 132 presude da Vučićevi sledbenici lažu o meni. Dok su vikali „držte lopova“, Vučić i ekipa su oteli od Srbije desetine milijardi evra. Da nije krađe ne bi Vučić mogao da nosi sakoe od nekoliko hijlada evra, ne bi mogli on i bata da plaćaju strane škole za svoju decu, niti bi tata mogao da vozi Rendžrovera… – ističe Đilas.

Ne voze moji kumovi lamborginije i meklarene, kaže, nego njegovi.

– Dok su napredni radikali bili opozicija, kumovi su držali pljeskavičarnice i živeli na Novom Beogradu. Danas se šepure po Dedinju i imaju privatne avione – ističe sagovornik Danasa.

Mandati ne mogu da se odbiju, dodaje, može samo da se podnese ostavka kada se skupština konstituiše.

– Lično sam imao takvu situaciju 2012. godine. Stranke dobijaju novac na osnovu broja osvojenih glasova, a ne mandata. To jasno piše u zakonu o finansiranju politikih aktivnosti član 17, stav jedan i dva – napominje.

O mreži medija za pritisak koja naravno ne postoji, naglašava Đilas, govori čovek koji je 300 puta u 365 dana bio gost na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

I koji nas ubija sa svih tih medija koje lično uređuje, dodaje.

– I sve ovo, i laži o Mariniki Tepić, Vučić je izgovorio na Božić kada je, kako je sam rekao, pazio da nikoga ne vređa. Šta bi tek rekao da nije pazio.… – zaključuje sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari