Slučaj Miketić: Da li je povlačenje iz kampanje kao lični čin dovoljno za opoziciju? 1Foto FoNet Aleksandar Barda

Povlačenje Đorđa Miketića, poslanika stranke Zajedno, iz kampanje opozicione liste „Srbija protiv nasilja“ zbog spornog privatnog seks snimka koji je javno objavljen, dovoljna je njegova lična i politička žrtva, ali deo opozicije kojoj on pripada morao je jasnije i odlučnije da se odredi prema nastaloj situaciji.

To kažu sagovornici Danasa upitani da li Miketić treba da snosi političku odgovornost zbog situacije u koju je doveo sebe, svoje političke saborce, ali najvažnije javnost, kojoj je vlast uz pomoć BIA i svojih medija suprotno zakonima i pravilima rada, na najbrutalniji način servirala snimak šta Miketić radi u svoja četiri zida.

A sve je to najavio predsednik države gostujući na jednoj od televizija sa nacionalnom fekvencijom nazivajući Miketića „ljudskom sramotom“.

U vreme pisanja ovog teksta, osim što je potvrdio Danasu da će se povući iz kampanje, jer, kako nam je rekao, mora da zaštiti porodicu, vodi pravnu borbu i ne dozvoli da ovo blaćenje ugrozi pobedničku kampanju, Miketić nije odgovorio hoće li se povući sa liste „Srbija protiv nasilja“ u Beogradu na kojoj je kandidat za odbornika.

Nosilac te liste Dobrica Veselinović za Danas je tim povodom za naš list rekao da veruje „da će kolega Miketić pokazati veliku dozu odgovornosti, jer ovde je stvar mnogo veća, ulog je promena u Beogradu, time treba da se vodimo“.

– Verujem da će učiniti ono što je najbolje za zajedničku stvar, a zajednička stvar je Srbija protiv nasilja – naveo je Veselinović.

A prethodno je Vladimir Obradović, kandidat ove liste za gradonačelnika Beograda obevestio javnost da se Miketić povlači iz kampanje, a da će tek biti odlučeno da li će ostati na toj listi.

Politikolog Mladen Mrdalj misli da Miketićev potez nije dovoljan za preuzimanje poltičke odgovornosti.

On za to krivi i Miketićeve kolege iz opozicije.

– „Srbija protiv nasilja” je morala da izađe sa jedinstvenim, jasnim i principijelnim stavom: ili da odseče Miketića iz kampanje i sa kandidatske liste, uz osudu njegovog ponašanja, da ne može političar da se čak ni privatno tako ponaša. Ili da ga potpuno uzme u zaštitu i bar da kažu da ne dele Miketićev stil života, ali da će zaštititi pravo svih građana Srbije da ih SNS ne špijunira samo zato što se ne slažu sa nekim funkcionerima. A sve u ime principa odbrane od stvaranja policijske države koja je prekjuče izmišljala Đilasove račune u inostranstvu, juče snimala Mikija Aleksića kako kupuje odeću i onog sindikalca iz Pošte kako vozi sopstveni auto kao dokaz da je bogat, danas snima Miketićevu intimu i ko zna koliko nas koji smo protiv kabadahiluka SNS – navodi Mrdalj.

Vučić neće stati da gazi, a ovaj slučaj je trebalo da mu se vrati kao bumerang

On smatra da je opozicija morala da iskoristi ovaj slučaj i pređe u totalnu kontraofanzivu, umesto što je izašla sa mlakim, nesložnim, nejasnim i nedorečenim objašnjenjem da Miketić odustaje od kampanje, ali se ne zna da li i od kandidatske liste i da to treba da odluči njegova partija, umesto cela koalicija jedinstveno.

– Trebalo je smesta da pozovu sve kandidate vlasti i opozicje da urade test na narkotike javno i odmah. Da pozove vlast da objavi snimak sa naplatne rampe, da objavi sve sa skaj telefona Belivukove grupe, da objavi sve što je prisluškivano oko Banjske, itd. Vučić neće stati da gazi, a ovaj slučaj je trebalo bi da mu se vrati kao bumerang – navodi Mrdalj.

On zaključuje da ovo nije „slučaj Miketić“ – ovo je, kaže, slučaj Srbije kao države koja špijunira građane i štiti kriminalce.

Podrška Miketiću izostala

Slično misli i politički analitičar Cvijetin Milivojević.

On za Danas kaže da je povlačenje Miketića iz kampanje dovoljno kao njegov lični čin.

– On je nebitan čovek. Bio je samo poslanik i ništa više od toga. Nije čovek vlasti i nije bio na javnoj funkciji ili rukovodio državnim preduzećem. Povlačenje iz kampanje je dovoljno kao njegov lični čin – kaže Milivojević.

I on skreće pažnju na to da je taj deo opozicije morao da stane uz Miketića.

– Ne u smislu da brani ono što je sadržaj tog snimka nego da ga brani od nasrtaja onih koji po zakonima ove zemlje ne bi smeli da se bave time, a to su BIA i predsednik Republike.

Kako objašnjava, svugde u svetu državna bezbednosna agencija se ne bavi zavirivanjem u četiri zida javnih ličnosti nego zaštitom države i građana, a ona je poslednjih dana umesto svog posla pisala saopštenja za javnost objašnjavajući i dovodeći u vezu privatni sminak Miketića sa zaverom protiv Vučića.

– Na to je opozicija trbalo da skrene pažnju. Ako BIA ne radi svoj posao, pitanje je da li nam je takva i potrebna, a ako opozicija ćuti na to može se svhatiti da je njima to normalno – zaključuje Milivojević.

Podsetimo, Internetom se 29. novembra proširio video snimak u kojem su akteri Miketić i ženska osoba u intimnom odnosu, dok ih treća osoba snima. Miketić je istog dana potvrdio autentičnost snimka, uz napomenu da je „očigledno ukraden“ iz njegovog stana pre skoro dve godine. Miketića je podržala supruga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari