Đorđević: Evroparlamentaci izbegli da osude napade na nezavisne novinare 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Još nema suštinskog napretka kada je reč o pojavljivanju opozicije na javnim servisima, Radio televiziji Srbije i Radio televiziji Vojvodine, uprkos tvrdnjama evroparlamentaraca da je napredak vidljiv.

Opoziciji se daje malo prostora, uglavnom u manje gledanim terminima, a cilj je da se samo odglumi objektivnost. Zanimljivo je i da evroparlamentarci tokom boravka u Srbiji nisu našli za shodno da osude napade na nezavisne novinare koji su se desili nedavno, ističu za Danas predstavnici opozicije, komentarišući tvrdnje evroparlamentaraca o poboljšanju medijske scene u Srbiji.

Da podsetimo izvestilac EU parlamenta, Vladimir Bilčik na konferenciji za novinare, nakon poslednje runde dijaloga o izbornim uslovima, naveo je da je medijska scena u Srbiji i dalje polarizovana, ali da ima nekih napredaka kada je reč o javnim servisima – RTS i RTV“. On je istakao da je najvažnije da novinari imaju prostora da rade slobodno i nezavisno.

„To je uvek bio prioritet za evropske institucije i parlament, to će biti još važnije u izbornom procesu“, rekao je Bilčik. Na pitanje o „targetiranju“ pojedinih novinara, Bilčik je istakao da su na vlasti i u opoziciji samo političari i da se ne može tako govoriti o novinarima, te da treba očuvati nezavisnost novinara.

„Nadam se da će korak po korak Srbija ići ka medijskom okruženju s profesionalnim, kvalitetnim i nezavisnim novinarima. Ovo moramo da čuvamo u Evropi“, poručio je Bilčik. On je dodao da će se tokom francuskog predsedavanja EU raspravljati o Aktu o medijskoj slobodi i da to je važan signal za sve zemlje kandidate da je posao novinara da postavljaju teška pitanja i da to uvek mora da bude moguće.

Biljana Đorđević iz pokreta Ne davimo Beograd kaže za Danas da ima utisak da su EU parlamentarci tokom boravka u Beogradu izbegli da govore konkretno o napretku, jer bi to zapravo razotkrilo koliko je taj „napredak“ bez ikakvog uticaja na poboljšanje izbornih uslova.

„Primera radi, Ne davimo Beograd je jedna od tri organizacije koja se prijavila da bude organizator referendumske kampanje na osnovu čega smo imali prava po Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi na pristup javnom servisu da obrazložimo svoj stav, a dobili smo jedno gostovanje na RTS-u u jutarnjem programu. Da nismo javno pozivali RTS da poštuje zakon, možda ni toliko ne bismo bili prisutni. Da ne govorimo o tome da će se novi izborni zakoni usvojiti neposredno pred raspisivanje izbora, što je mimo svih dobrih standarda“, kaže Đorđevićeva

Na pitanje kako komentariše Bilčikove tvtrdnje da novinari imaju prostora da rade, sagovornica Danasa kaže da bi o tom prostoru i slobodi trebalo da se izjasne novinari.

„Mi, nažalost, ne vidimo da oni imaju tu slobodu. Evroparlamentarci su takođe izbegli da snažnije osude napade na nezavisne novinare koji su se desili nedavno. Sve to je vrlo razločaravajuće. No kada smo se odlučili da izađemo na izbore, istovremeno smo shvatili da ćemo borbu za slobodne i poštene izbore moći da vodimo isključivo na terenu te da ne očekujemo više ništa od ove vlasti“, zaključuje Đorđevićeva .

Janko Veselinović, lider Pokreta za preokret kaže da se evroparlamentarci već duži period ponašaju neobjektivno i da je vidljivo da su naklonjeni režimu Aleksandra Vučića.

“Mnogi od njih u Beograd dolaze više u provod, nego da nešto učine za Srbiju. Većina je takva. Naročito oni koji dolaze iz zemalja sa autokratskim režimima, poput Mađarske”, navodi Veselinović.

Konstatnin Samofalov, generalni sekretar Socijaldemokratske stranke, slaže se, međutim sa evroparlamentaraca po pitanju napretka na javnim servisima.

Postoji napredak na javnom servisu, ali on je nedovoljan. Upravo smo Aris Movsesijan, Miloš Jovanović i ja pregovarali sa rukovodstvom RTS kako bismo oslobodili prostor za kritičko mišljenje. Rezultat tih pregovora su emisija Reč na reč, debatne emisije u jutarnjem programu i na RTV, u kojima danas učestvuju apsolutno sve opozicione stranke, pa čak i one koje koje su nas etiketirale zbog pregovora i borbe da se taj prostor u medijima oslobodi. I treba svi da učestvuju u ovim programima, ali svakako ne mogu da kažem da je RTS danas slobodan, ali će se i to promeniti “, ističe Samofalov .

Lider Dveri Boško Obradović ne vidi da na RTS- i RTV-u ima suštinskih promena i ravnopravnosti vlasti i opozicije. Kaže da se opoziciji daje vrlo malo prostora, i to po ćoškovima i manje gledanim terminima, a sve da bi se odglumila objektivnost pred izbore.

“ To se najbolje vidi po večernjim emisijama u udarnim terminima kojih nema i glavnim dnevnicima u kojima je pojavljivanje opozicije i kritika vlasti ravna čudu. Daleko smo od evropskih standarda javnih medijskih servisa i ne znam kako to evroparlamentarci ne vide, izuzev ako ne navijaju za Vučićevu vlast, što ne bih isključio”, navodi Obradović , dok Zora Gavrilović iz BIROD-ija smatra da je pravno neutemljeno praviti razliku između javnih i privatnih pružalaca medijskih usluga.

Prema njegovim rečima član 47 Zakona o elektrinskim medijima ih ne razlikuje. “Javni pružaoci medijskih usluga imaju dodatne obaveze koje su regulisane Zakonom o javnim medijskim servisima, ali to ne znači da privatni mediji treba da budu svedeni na preporuke. Iz te vizure potenciranje stanja u javnim servisima je manipilativno. Po nalazima BIRODI-a izveštavanje na RTS na nivou centralne informativne emisije, izveštavanje o Vučiću i najvećem delu Vlade promotivno-propagandno je izveštavanje. Faktički reklamno, a opozcija je tu marginalizovana“, zaključuje u razgovoru za Danas Gavrilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari