Đorđević: Tapšanje po ramenu Dačića, SNS i evroparlamentaraca 1Vladimir Bilčik i Tanja Fajon Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS

Poput većine stranaka koje su bojkotovale prošlogodišnje izbore, Ne davimo Beograd, napustio je dijalog opozcije i vlasti posredstvom evroparlamentaraca.

Kako za Danas kaže Biljana Đorđević iz NDB, ova organizacija ne planira više da se uključuje u razgovore ovakvog tipa.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je predloge za članove Privremenog nadzornog tela za praćenje medija uoči izbora dostavilo pet stranaka opozicije.

Dačić je novinarima u Skupštini Srbije, posle onlajn razgovora sa evroparlamentarcima, rekao da su svoje predloge uputila Socijaldemokrtska stranka Borisa Tadića, pokret Dosta je bilo Saše Radulovića, koalicija NADA, Stranka koju predvodi Tatjana Macura i pokret Dveri Boška Obradovića. On je istakao da je rok za dostavaljanje predloga bio ponedeljak, a da je potom stigao još jedan predlog i da će se šesti predlog “definisati do kraja meseca”.

Đorđević: Tapšanje po ramenu Dačića, SNS i evroparlamentaraca 2
Izvor: FoNet/Milica Vuckovic

Predsednik Skupštine je dodao da do kraja novembra ima vremena i da stranke koje nisu poslale predloge preispitaju svoje stavove. Predviđeno je da to telo ima 12 članova, od toga šest delegira Regulatorno telo za elektronske medije , a šest opzicija, odnosno predsednik skupštine u dogovoru sa posrednicima Evropskog parlamenta.

Prema rečima Biljane Đorđević, dijalog o izbornim uslovima imao je smisla do određenog roka – najkasnije šest meseci do održavanja izbora kako bi postojalo vreme za implementaciju sporazuma i evaluaciju te implementacije.

Đorđević: Tapšanje po ramenu Dačića, SNS i evroparlamentaraca 3
foto FoNet Aleksandar Mijailović

– S obzirom da na kraju tog dijaloga nije postignut sporazum već su predstavljeni za nas nezadovoljavajući zaključci kofasilitatora po principu „uzmi ili ostavi“, ne vidimo razloga da učestvujemo u implementaciji nečega što nije doprinos poboljšanju uslova za slobodne i poštene izbore već de facto služi predsedniku Narodne skupštine, vladajućoj stranci ali i evroparlamentarcima da se potapšu po ramenu i kažu kako je odjednom sve u redu te da su dovoljno popravili autoritarni režim u Srbiji – zaključuje naša sagovornica.

Dačić je, nakon online razgovora sa evroparlamentarcima, rekao da će u Beograd posle 20. novembra doći evroposlanici koji su vodili međustranački dijalog Edvard Kukan i Knut Flekenštajn, a da će kompletna delegacija evropskih poslanika biti u Srbiji u januaru, kako bi se razgovaralo o postignutom u dijalogu.

Đorđević: Tapšanje po ramenu Dačića, SNS i evroparlamentaraca 4
Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Iz dijaloga opozicije i vlasti posredstvom vlasti izašli su Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Narodna stranka kao i Ne davimo Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari