Đorđević: Vučić umanjuje značaj Rezolucije 1244 1Foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Glavni urednik ruske federalne novinske agencije Regnuma Modest Kolerov izjavio je da Aleksandar Vučić i njegovi sponzori nastupaju s idejom neophodnosti potpisivanja sporazuma s Kosovom, i dodao da mu se čini da je „u takvoj situaciji, opasnost od formiranja Velike Albanije sve izvesnija“.

„Rezolucija 1244 je formalna brana tim štetnim procesima. Nažalost, znamo da je međunarodno pravo funkcionalno samo kada iza njega stoji jaka i odlučna država, a Vučićeva Srbija to nije“, kaže Kolerov i dodaje da se režim u Beogradu po svemu sudeći „sprema za kapitulaciju“.

„Tom režimu Rezolucija 1244 smeta i on aktivno radi da umanji njen značaj i da je ukloni, kako bi mogao da ostvari svoje zamisli“, dodao je on.

Izjava Kolerova prenosi se u saopštenju udruženja Oslobođenje, u kome se prenose izvodi sa konferencije održane u Moskvi na temu „Može li se spasiti srpsko Kosovo?“, čiji je organizator novinska agencija Regnum.

Mlađan Đorđević, predsednik Oslobođenja, naveo je na konferenciji da osnova srpske pozicije o Kosovu mora da bude Rezolucija 1244 i nedopuštanje da se ona promeni, a da to, prema njegovim rečima „nije stav vlasti u Beogradu“.

„SNS je 2012. godine pobedio na izborima sa parolom da će vratiti Kosovo u okrilje Srbije. Te godine, srpska država je bila kompletno prisutna na severu Kosova. Danas, devet godina kasnije, mi više nemamo nijedan atribut srpske državnosti na Kosovu i Metohiji“, rekao je Đorđević i dodao da je poslednja predaja suvereniteta izvršena krajem godine, kada je energetski sistem dat na upravljanje Albancima.

On je naglasio da će pokret Oslobođenje poništiti „sve ugovore i sporazume koje je Vučićev režim potpisao sa ilegalnim vlastima u Prištini, koje predvode ljudi koje je Srbija već osudila za ratne zločine, a sada ih za to terete i međunarodni sudovi“.

„Tri ključne stvari sprečavaju Vučića da prizna Kosovo. Rezolucija 1244 čiji garant je Rusija, Srpska pravoslavna crkva koja je na tri poslednja sabora istakla stav protiv priznanja ili podele Kosova i srpski narod, koji je u ogromnoj većini protiv sporazuma“ rekao je Đorđević, a prenosi se u saopštenju  Oslobođenja.

Dodao je da Aleksandar Vučić radi na rušenju ova tri temelja opstanka Kosova i Metohije u sastavu Srbije.

„Vučić umanjuje značaj Rezolucije 1244 i pokušava da je sruši tako što nas svađa sa Rusijom, zatim pokušava da utiče na izbor patrijarha i na kraju, širi defetizam među srpskim narodom, stalno pričajući kako je Kosovo izgubljeno“, objašnjava Đorđević.

Prema njegovim rečima, krajnji cilj ovakve politike je da se „zapadnim sponzorima iz Berlina i Vašingtona“ izruči pravno obavezujući sporazum Beograda i Prištine, koji bi uključio i članstvo tzv. Kosova u Ujedinjenim nacijama.

„To je politika izdaje, protiv toga je većina srpskog naroda i mi se borimo protiv toga“, zaključio je Đorđević i dodao da Rusija čvrstim stavom oko Rezolucije 1244 može da pomogne srpskom narodu u tom poslu.

„Time Rusija brani ne samo međunarodni poredak, već i istorijsko prijateljstvo ruskog i srpskog naroda“, istakao je on, prenosi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari