Đukanović i Vučić vješto koristili lošu politiku novih vlasti 1

Incidenti na Cetinju pokazuju, na žalost, da Crna Gora nakon smjene DPS trodecenijske vlasti, nije prevazišla identitetske teme koje je dijele, a na kojima je prethodna vlast i uspjevala da se održi, uprkos tri decenije ratova, pljačke društevnih resursa, organizovanog kriminala, bogaćenja nekolicine, progona neistomiljenika…, ocenjuje za Danas Milena Perović, novinarka Vijesti iz Podgorice.

Kako dodaje, „iako je više nego jasno da je podgrijavanju u događajima na Cetinju doprinio prethodni režim, čiji su se predstavnici i našli na Cetinju, a koji i dalje drži određene poluge moći, jasno je i da je tenzijama doprinijelo i ponašanje novih vlasti, koje su nastavile da insistiraju na identitetskim temama“.

– Tako su se u fokusu Vlade, umjesto demontaže Đukanovićevog sistema,  te ekonomskog oporavka, našli:  Zakon o slobodi vjerosipovjesti, imovina SPC u Crnoj Gori, Temeljni ugovor sa SPC,  izbor mitropolita MPC, a sada i njegovo ustoličenje. U Vladi, ali i administraciji, malo je mjesta ostalo za manjine, ali i one koji ne dijele novu poželjnu pripadnost.  Premijer Zdravko Krivokapić nerijetko se ponašao kao zastupnik Mitropolije crnogorsko primorske, a ne premijer svih građana, što je izazvalo nezadovoljstvo onih koji su mislili da nakon Đukanovićeve tri decenije dolazi vrijeme  jednakih.  Takvu politiku  novih vlasti, samo su vješto koristili, pa i sada na Cetinju,  predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, ali i njegov dugogodišnji strateški partner Aleksandar Vučić – ističe naša sagovornica.

Đukanović i Vučić vješto koristili lošu politiku novih vlasti 2
Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Prema njenim rečima, osim što je jasno da je Đukanović na Cetinju još jednom kroz tenzije i krize pokušao da povrati moć, nije pohvalno, napominje Milena Perović, da se ustoličenje mitropolita odvija na ovakav način, uz pratnju bezbednosnih snaga.

– Mogao se odabrati i drugačiji model, koji bi ne samo spriječio podizanje tenzija i produbljivanje podjela, nego i omogućio bolji status novom mitropolitu – kaže Perović.

Na žalost, zaključuje ona, „crnogorsko društvo će nastaviti da se vrti u vrtlozima prošlosti i podjela, sve dok ne izabere odgovorne elite, koje će ga odvesti u budućnost“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari