Đukanović: Slažem se, sami ćemo odlučiti 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević, Foto: Fonet/ TV Fonet

Izjava Dragana Šormaza o tome da osoblju zaposlenom u Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu ne bi trebalo dodeljivati diplomatski status, izdvaja ovog funkcionera Srpske napredne stranke kao prvog među svojim stranačkim kolegama koji je javno rekao da Srbija ne bi trebalo da da poseban status ruskim humanitarcima u Nišu.

Međutim, činjenica da Rusija godinama unazad čeka na taj status, odnosno da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kao premijer i kao šef države ne odgovara na ta očekivanja Rusije, čini se da je Šormazova pozicija zapravo pozicija lidera njegove stranke. U prilog tome govore i nezvanične objave i odgovori na pitanja Danasa, u nekoliko navrata, od 2014. do danas, u kojima saradnici Vučića tvrde da on ne planira da dodeli diplomatski status ruskim humanitarcima, iako to tako jasno nikada nije rekao.

Dragan Šormaz, inače, šef delegacije Srbije pri Parlamentarnoj skupštini NATO, istupio je sa stavom u kojem kaže da ako se Rusija buni zbog pritiska Amerike na Srbiju, ne bi ni ona trebalo da vrši taj pritisak.

– Kao što Rusi kažu da SAD ne treba da pritiskaju Srbiju, tako ni oni ne treba pritiskaju Srbiju. Šta će vatrogascima iz Rusije diplomatski status u Srbiji? Ovo što se traži za Humanitarni centar u Nišu, po mom mišljenju i ovo odvajam kao moje mišljenje, jeste potpuno nelogično, nepravno i ne treba da se tome izađe u susret. To je vrsta pritiska, ali opet to je stvar Srbije i niko iz bilo koje države, pa ni SAD, nema pravo da nam oko toga drži lekcije. Mi ćemo sami tim pitanjem da se pozabavimo – rekao je Šormaz za lokalni portal Centralmedia.

U pokušaju da saznamo zbog čega je Šormaz istupio sa ovakvim neuobičajnim stavom za funkcionere njegove stranke, koji su po pravilu snishodljivi prema Rusiji i onome što njeni zvaničnici izjavljuju o Srbiji, pitali smo Vladimira Đukanovića, takođe funkcionera SNS, i takođe člana delegacije pri NATO, koji je u javnosti prepoznat kao izrazito proruski nastrojen.

– Šormaz je u pravu da ćemo samostalno donositi odluke i svakako pronaći najbolje rešenje za zaposlene u Centru i sam status Centra. Slažem se da ćemo sami odlučiti, a lično iz pijeteta šta su uradili za nas tokom poplava dao bih im status. Opet, ponavljam, o tome će Srbija sama odlučivati – odgovorio je Vladimir Đukanović na pitanje Danasa da li se slaže sa stavom svog stranačkog kolege.

Na pitanje da li dodeljivanje takvog statusa zavisi od pojedinačnih slučajeva ili zakona i prava, odnosno šta bi bilo da nije bilo poplava i uloge Rusije u tome, kako je on vidi, Đukanović je odgovorio da na pitanja – šta bi bilo – ne odgovara, ali je istakao da „nema smetnje u zakonu za tu odluku“.

– Poplave su se dogodile, oni su dali ogroman doprinos i to je za poštovanje – zaključio je Vladimir Đukanović.

Uoči poslednjih parlamentarnih izbora, šef diplomatije i lider SPS Ivica Dačić, zalažući se za zahteve Rusije, rekao je za naš list da mu je Vučić obećao da će se pitanje statusa naći na dnevnom redu sednica vlade, odmah po njenom formiranju. To se, međutim, nije dogodilo, iako su od tada prošla četiri meseca. Osim sve snažnijih poruka o tome da Rusija očekuje diplomatski status, odnosno nedvosmisleno izrazitog protivljenja Evropske unije i Amerike da Srbija izađe u susret tom očekivanju, za sada nema jasnog određenja šefa države da li će stati na jednu ili na drugu stranu. Sumnje o tome da li je Rusko-srpski centar zaista samo humanitarni ili, kako ga bezmalo zovu – špijunski centar, povećavaju saznanja koje naznačuju crnogorski pravosudni organi da je državni udar u toj državi planiran upravo u tom centru, o čemu je za Danas govorio lider LDP Čedomir Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari