Đurđević Stamenkovski za Danas: Hoće li u vlast sa SNS, koji bi resor vodila ili kategorički odbija ulazak u Vladu? 1foto FoNet Zoran Mrđa

Politička javnost spekuliše o ulasku predsednice Srpske stranke Zavetnici Milice Đurđević Stamenkovski u novu Vladu Srbije, a ona u izjavi za Danas tu mogućnost kategorički ne odbija, navodeći da do zvaničnih razgovora i ponuda još nije došlo.

Đurđević Stamenkovski smo pitali šta bi bili njeni uslovi za ulazak u novu vladajuću većinu sa Srpskom naprednom strankom na čelu i kojim bi se resorom bavila, odnosno da li kategorički odbija bilo kakvu mogućnost da u novu Vladu uđe.

„Kategorički mogu da odbijem samo secesiju svoje zemlje, ultimatume, ukidanje građanskih prava i ostale antidržavne elemente. A razgovore sa vlastima i opozicijom nikada nisam odbijala“, odgovora predsednica Zavetnika.

Ona napominje da zvaničnih razgovora i ponuda, kao što je i ranije kazala, nije bilo.

„Svi principi – do poslednjeg, bili su i biće osnovni uslovi da eventualni razgovori evoluiraju u saradnju. Ne prihvatam da se kao normalnost uspostavi ljubazna, snishodljiva, predusretljiva saradnja sa stranim ambasadama i proksijima, a da paralelno sa tim ne postoji komunikacija sa nosiocima vlasti u našoj zemlji, da ne postoji dijalog u srpskom društvu“, kaže ona.

Đurđević Stamenkovski poručuje da formiranje Skupštine, vlade, ministarstava ne doživljava kao trgovinu ili pogađanje na pijaci.

„Šta bi bilo kad bi bilo i tome slično nisu ni moji, ni parametri moje stranke, niti način na koji vodimo politiku. Istina je da sam se zalagala za suzbijanje prevelikog uticaja probriselskih struktura i u vlasti i u opoziciji. I mislim da je za Srbiju, posebno u situaciji u kojoj se nalazi, jako važno u procesu formiranja vlade budu suzbijene i svedene na realnu meru – probriselske ispostave. Zalažemo se za to, i radićemo na tome, bili u vladi ili van nje. Po svaku cenu nećemo biti ni u kakvim vladajućim, kao što nismo bili ni u opozicionim aranžmanima. To je jedino sigurno“, zaključuje predsednica Zavetnika.

Nakon izbora 17. decembra, na kojima Zavetnici u koaliciji sa Dverima nisu ostvarili parlamentarni status, Đurđević Stamenkovski počela se pojavljivati u režimskim medijima gde, između ostalog kritikuje postupke proevropskog dela opozicije, ali i koalicije NADA (Novi DSS i POKS).

Ona je, gostujući na Hit Tvitu (Pink), rekla da su stranke koje protestuju zbog izbornih rezultata „probriselska opozicija i produžena ruka stranog faktora čim se žale adresama van Srbije“.

Kada se tome doda i pohvala Aleksandra Vučića na njen račun, koji je rekao da bi voleo da Đurđević Stamenkovski vidi u redovima SNS-a, jasno je zašto spekulacije o njenom ulasku u novu vladajuću koaliciju postoje.

Portal Nova.rs pisao je da prema njihovim saznanjima Milici Đurđević Stamenkovski u međuvremenu ponuđeno učešće u izvršnoj vlasti i jedno ministarsko mesto. Portal navodi i da su Zavetnici u Kuršumliji ušli u lokalnu vlast sa naprednjacima i socijalistima, te da im je nakon ulaska u koaliciju sa vlašću pripalo mesto potpredsednika Skupštine i dobili su jednog člana Opštinskog veća.

Ona je u izjavi za Nova.rs da su „u skladu sa evropskom političkom praksom pružili podršku lokalnim odborima da načine najbolje procene u pogledu formiranja i rada buduće vlasti u svojim mestima, i u skladu sa tim da pruže svoj lični doprinos“.

Ranije je predsednica Zavetnika navela da sebe i svoju stranku ne vidi u redovima naprednjaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari