Đurđević Stamenkovski: Stranke patriotske orijentacije da sačekaju sa isticanjem kandidata 1Foto: FoNet/Medija centar Beograd

Smatram da je bilo pametnije da stranke patriotske orijentacije sačekaju sa isticanjem kandidata, pa da početkom godine, na osnovu istraživanja javnog mnjenja dobijemo sliku o tome kako nas građani vrednuju i da onda zajedno podržimo onoga ko ima najviše šanse za ulazak u drugi krug. Međutim, pojedini su još pre nego što smo završili pregovore o uslovima istakli svoja imena, sebe proglasili najboljima i umesto državotvorne opredelili se za selfi politiku – kaže za Danas Milica Đurđević Stamenkovski, čelnica Srpske stranke Zavetnici, upitana da prokomentariše to što je pokret Dosta je bilo najvio da će imati svog kandidata za predsedničke izbore, kao i da li Zavetnici razmišljalju da uđu u trku za predsednika.

Ona navodi da su, prema poslednjim istraživanjima, Zavetnici među pet stranaka sa najvećim rejtingom u Srbiji.,te da imaju stabilno biračko telo, ali i veliki prostor za rast.

– Simaptije dobijamo i među apstinentima, ali i u biračkom telu vladajućih stranaka. To je kvalitetna polazna osnova da istaknemo svog predsedničkog kandidata, ali odluku o tome ćemo doneti kada bude vreme. Imamo strategiju rada i ništa ne prepuštamo slučaju. Sada smo pažnju usmerili na okupljanje ljudi, obilazak Srbije i jačanje strukture. To je ključ uspeha, sve ostalo je politička naiva – smatra Đurđević Stamenkovski.

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, kome smo postavili isto pitanje, odgovara da svako ima pravo da istakne kandidata, ali da u SRS još uvek nisu odlučili ko bi to mogao da bude.

– Što se tiče te organizacije Dosta je bilo, nemamo mi ništa zajedničko sa njima. Do duše, oni su se bitno promenili. Ranije su bili prozapadno orjentisani prema Evropskoj uniji i NATO paktu. Sad čujem da su se okrenuli na drugu stranu, ali zaista niti imamo međusobne kontakte, niti smo ikad imali saradnju – navodi Šešelj.

Naziv „suverenisti“ na kome u poslednje vreme DJB insistira Šešelj naziva „nesrećno skovanim izrazom“, koji nije samo kod nas u opticaju, već i u drugim evropskim državama.

– Ja kao čovek koji se celog života bavi političkom teorijom, osećam da to nije prikladno i da ne odražava krajnji smisao. Ne može se sada nacionalizmu kao izrazu, od koga se mnogi ježe i kome se mnogi suprotstavljaju ako ne razumeju njegovu suštinu, davati neki novi naziv, smešan i prilično odbijajući – mišljenja je Šešelj.

Podsetimo, pokret Dosta je bilo saopštio je da će imati svog kandidata za predsednika Srbije na predstojećim izborima.  DJB je u saopštenju naveo da je zadatak svih opozicionih lista da izvedu što više svojih glasača na izbore i da oni glasaju i na predsedničkim izborima.

– Zajednički cilj nam je da dođemo do drugog kruga. Ukoliko to uspemo, (predsednik Srbije i Srpske napredne stranke) Aleksandar Vučić će izgubiti te izbore“, navodi se u saopštenju koje je prenela Beta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari