Đurić: Razgovori napreduju 1

Razgovori sa delegacijom Prištine dosta dobro napreduju, manje politički, više stručni i očekuje se do kraja nedelje treba da bude utvrđen datum početka rada Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici, rekao je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Tema u nastavku briselskog dijaloga je pravosuđe, uspostavljanje suda i Veća apelacionog suda koje će obuhvatiti svih 10 opština sa srpskom većinom.

On je novinarima u Briselu, rekao da se vode „duboko tečnički razgovori“ da se osigura da sporazum o Telekomu bude sproveden, kako je dogovoreno, da Telekom Srbija bude „potpuno registrovan“ sa zastupljenošću signala.

Sada razgovaramo o sadržini dokumenata koje je Telekom dobio od prištinskih institucija i pregledamo predloge Prištine, analiziramo, dajemo sugestije i očekujemo da do početka decembra, u roku, proces bude završen, ukoliko se ovih dana pokaže politička volja, izjavio je Đurić.

Za nas je jedna od ključnih tema koju pokrećemo sa predstavnicima Evropske unije (EU), pošto Priština još ne želi da razgovara, je pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO), rekao je.

Razumete koliko je apsurdno da Priština ne želi da razgovara o nečemo na šta se obavezala na najvišem nivou, dodao je Đurić.

On je rekao da je predstavnicima EU preneo da to što se ne govori o ZSO, nego o nekim zajednicama koje prevazilaze granice naše zemlje, ne doprinosi normalizaciji odnosa, niti spuštanju tenzija u regionu.

Mi kažemo ovde u Briselu separatizam ‘ne’, saradnja sa Albancima ‘da’, poručio je Đurić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari