Đurić: Srbi na Kosovu shvatili da ne treba da se dele 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da je Srpska lista apsolutni pobednik izbora na KiM, ocenivši da to dobra osnova za borbu za bolji položaj Srba na KiM.

On je za RTS naveo da je Srpska lista pobedila u 10 opština, partija Ise Mustafe u osam, partija Haradinaja u sedam, i Samoopredeljenje u pet. Istakao je da su Srbi na KiM uspeli da se saberu i da su se odazvali pozivu svoje države i predsednika Aleksandra Vučića.

Đurić je rekao da nadležnosti opština nisu male i da se Priština zbog toga trudila da podeli Srbe. Kako je rekao, to je činio i deo međunarodne zajednice.

„Ali su Srbi bili iznad toga i shvatili su da je u jedinstvu spas i opstanak“, rekao je Đurić. Naveo je da su Srbi na KiM svesni da ne treba da se dele i da kroz zajedničko delovanje mogu da dobiju više.

Govoreći o formiranju ZSO, Đurić je rekao da je štoperica uključena i da Priština već 1.675 dana odlaže svoje obaveze. Poručuje da je Beograd uvek spreman na razgovore.

Prema njegovim rečima za uvođenje drugih aktera u dijalog sa Prištinom potrebna je saglasnost svih učesnika.

Kada je reč o inicijativama za formiranje vojske Kosova, Đurić ističe da je Beograd protiv i da za to ima ozbiljno pravno utemeljenje u rezoluciji 1244 i u vojno-tehničkom sporazumu. Podsetio je da je jedina vojska na KiM Kfor a da teoretski, po odobrenju NATO-a to može da bude i Vojska Srbije.

Đurić je sigruan da će Priština pokušati da izvrda međunarodne sporazume i ističe da podršku Beograda za to nikad neće imati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari