DnD: Izbori na severu Kosova improvizovani i bojkotovani od srpske zajednice 1Foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Koalicija nevladinih organizacija „Demokratija na delu“, koja je pratila izbore u opštinama na severu Kosova je ocenila da su današnji izbori za gradonačelnike Severne Mitrovice, Leposavića, Zvečana i Zubinog Potoka bili improvizovani i bojkotovani od strane srpske zajednice.

„Odbijanje političkih subjekata iz srpske zajednice da učestvuju na izborima, kao i povlačenje kandidatura nakon overe CIK-a, rezultiralo je bojkotom izbora od strane birača srpske zajednice u ovom delu. U tom pravcu su svoju ulogu odigrali i kontinuirani pozivi i zahtevi Srpske liste za neučešće srpskih birača na izborima“, kaže se u saopštenju DnD.

Ova koalicija konstatuje da, što se tiče administracije izbora, primećena je improvizacija izbornog procesa, počevši od odvijanja izbora u kontejnerima, koji su zamenili oko 70% uobičajenih biračkih centara. Improvizovani birački centri locirani su duž glavnih puteva, udaljeni od stambenih naselja, pa su potencijalni biračima bili teško dostupni.

Bezbednost izbornog procesa garantovala je Kosovska policija, koja je bila prisutna u blizini svih biračkih mesta. Kao rezultat toga, izborni proces je završen bez ikakvih incidenata ili ugrožavanja integriteta izbornog procesa.

Pored DnV-a, izborni proces u svakom biračkom centru posmatrali su i posmatrači dve lokalne nevladine organizacije koje deluju na severu zemlje.

„Dok je u sredinama naseljenim srpskom zajednicom došlo do gotovo potpunog bojkota izbora, u sredinama u kojima živi albanska zajednica evidentan je veći trend glasanja. Na ovaj način, iako su izbori ispunili minimalne zakonske kriterijume, oni ne garantuju politički i reprezentativni legitimitet institucija koje će oni proizvesti“, zaključuje se u saopštenju DnD.

Pravo glasa na današnjim izborima je imalo 45.095 građana koji su glasali u šest biračkih centara i 13 alternativnih centara u kontejnerima.

Policija Kosova je ranije saopštila da ima dovoljan broj svojih pripadnika kako bi proces glasanja prošao u miru i redu.

Izbore je izbliza je pratilo 357 posmatrača, koji će takođe pratiti i procedure nakon zatvaranja biračkih mesta.

Za praćenje izbora je akreditovano je i 170 predstavnika domaćih i međunarodnih medija.

Biračka mesta su zatvorena u 19 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari