Dodik: BiH pod protektoratom SAD i pojedinih zemalja Evropske unije 1Foto: Beograd, 11.10.2021. - Predsednik Srbije Aleksandar Vucic docekuje zvanice pred pocetak sastanka na visokom nivou posvecenom 60. godisnjici prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja, danas na Beogradskom sajmu. (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/Zorana Jevtic/MO

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik rekao je danas, na konferenciji Pokreta nesvrstanih u Beogradu, da je ta zemlja „pod protektoratom Sjedinjenih Američkih Država i pojedinih zemalja Evropske unije“.

Dodik je optužio međunarodne aktere za mešanje u unutrašnje prilike u BiH, slične onima iz devedestih godina i ponovio da je visoki predstavnik u BiH postavljen bez odluke Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Prema njegovim rečima, odluke Ustavnog suda BiH koje se donose su na štetu Republike Srpske.

Dodik se osvrnuo i na pandemiju korona virusa, koja je dovela do toga da „velike zemlje zaborave na male“.

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavošuglu izjavio je danas da je dramatično da se 60 godina posle Prve beogradske konferencije nesvrstanih i dalje govori o istim prinicpima iz te deklaracije.

Ovo nije svet iz 1961. godine, Hladni rat se završio i bipolarni svet je prerastao u multilateralni, zbog čega su izazovi sve složeniji, ocenio je Čavošoglu.

Glavni principi Beogradske deklaracije su, ipak, i dalje relevantni i zato vas pozovim da Pokret osnažite i jačate svoje aktvnosti, poručio je Čavošoglu koji je učesnicima konferencije u Beogradu preneo pozdrave turskog predsednika Redžepa Erdogana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari