Dodik obećao zaštitu policije Srpske građanima optuženim za negiranje genocida 1Foto: EPA-EFE/SZILARD KOSZTICSAK HUNGARY OUT

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da će svaki građanin koji eventualno bude pozvan na krivičnu odgovornost u vezi tzv. Inckovog zakona o negiranju genocida dobiti zaštitu organa Republike Srpske.

„Svako na tom planu treba da se obrati najbližoj policijskoj stanici, a Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske u tom smislu ima nalog da spreči bilo kakvo nasilje ili privođenje. Svako ko bude prijavljen dobiće zaštitu“, rekao je Dodik za ATV, a presovi Radio-televizija RS.

On je rekao da bi takvi postupci mogli dovesti u situaciju da RS zabrani na svojoj teritoriji delovanje Agenciji za istrage i zaštitu BiH: „U to ne mora niko sumnjati. To su naši koraci, pa ako to žele, neka ih samo izazovu.“

Prema njegovoj oceni, visoki predstavnik ne može donositi zakone i da to nisu takozvana bonska ovlašćenja, već podvala i blef međunarodne zajednice.

„Ako sad podvijemo rep i ćutimo, onda će ovde 70 do 80 odsto ljudi otići u zatvore“, upozorio je Dodik.

Prema njegoim rečima, aktuelna je ozbiljna hajka na njega iz Federacije BiH u vezi sa Inckovim zakonom koji Srpska ne priznaje i njegovomstavu da se po tom osnovu neće odazvati Tužilaštvu BiH.

Dodik je rekao da nije dobio pozive na saslušanje, ali kako vidi „da su oni to malo umirili po nalogu stranaca, kako bi se slegla politička situacija“ i „da se obezbedi neko vreme u kome će oni orgijati i gde će muslimani progoniti Srbe, što je ključno pitanje“.

„Кoliko sam video, tužilac je musliman“, rekao je Dodik i dodao da je nečasno da u sudskim većima sjede Srbi i presuđuju da li su njihovi sunarodnici imali pravo kada su govorili da genocida u Srebrenici nije bilo, što je u skladu sa onim kako su to okvalifikovali mnogi svetski autoriteti i stručnjaci.

Kako kaže postoji sud koji je rekao da je neki genocid učinjen, ali da se radi o političkoj kvalifikaciji: „U tom pogledu oni koji smatraju da to jeste bio genocid imaju sudske presude, pa neka to i dalje tvrde. A mi koji smatramo da u Srebrenici nije bilo genocida, mislimo da ima u svetu dovoljno autoriteta koji imaju takav stav.“

On je najavio da će izveštaj Međunarodne komisije Srpske o Srebrenici biti predstavljen u mnogim glavnim gradovima, među kojima je i Vašington.

I sarajevsko Oslobođenje prenosi delove intervjua, ističući u naslovu Dodikove reči da će „Muslimani orgijati i progoniti Srbe…“ kao i da se Dodik neće odazvati eventulanom pozivu suda.

Bivši Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko uoči odlaska inicirao je izmene Krivičnog zakona kojim je negiranje genocida u Srebrenici proglašeno krivičnim delom.

Republika Srpska je odgovorila sopstvenim zakonom po kome je nazivanje Srspek genocidnom tvorevinom krivično delo.

Kriza je zaoštrena dolaskom novog viskog predstavnika Kristijana Šmita, kog Srspka ne priznaje, pa su izabrani i postavljeni funkcioneri RS, uključujući samog Dodika, počeli bojkog federalnih institucija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari