Dodik: Rusija ovde nema uticaj 1Foto: EPA-EFE/ VLADIMIR STOJAKOVIC

Zapadne zemlje rade pritisak i lom, a Rusija ovde i nema neki uticaj, izjavio je član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik uoči posete ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Bosni i Hercegovini.

Lavrov u BiH dolazi utorak. Dodik se raduje, kako je kazao, što će videti „prijatelja“ Lavrova, s kojim se često sastaje, prenosi klix.ba. Najavio je da će razgovarati o saradnji između Republike Srpske i Rusije, ali i o „stvarima koje su važne za celi region“.

Ocenio je da Rusija ima konstruktivnu ulogu koja je u skladu, kako je rekao, s međunarodnim pravom. Naveo je „da i to nije dovoljno, pa je Zapad optužuje za maligni uticaj na ovim prostorima“.

„To postaje biti smešno s obzirom na to kakav pritisak i lom rade zapadne zemlje, a optužuju Rusiju koja ovde i nema neki uticaj. Kad god je sednica Predsedništva i kad god dolaze stranci sa Zapada ostala dva člana Predsedništva, pre svega Željko Komšić isključivo napada Rusiju za njeno rovarenje po Bosni i Hercegovini“, tvrdio je Dodik.

Dodik je takođe najavio da će na sastanku članova Predsedništva i Lavrova pitati kako Rusija „rovari“. „Oni nama žele da ukinu bilo kakvu konstruktivnu saradnju s Rusijom.

To je ono što žele, ali mi ćemo nastaviti da konstruktivno sarađujemo na svim pitanjima. Rusija ovde nema negativnu ulogu. Raduje me činjenica da će Lavrov prvo posetiti RS. Mi ćemo kao rukovodstvo RS imati zajedničku večeru s njim, što će biti prilika da se razgovora“, naglasio je.

Dodik kaže da negativne kvalifikacije Rusije stižu iz Sarajeva.

„Optužuje se za maligni uticaj, a za šta nemaju niti jedan dokaz. Cela obaveštajna struktura, pa i OSA, koja bi trebalo služiti interesima Bosne i Hercegovina, a ne samo muslimana, evidentira ko su ti navodni ljudi ruskog uticaja i prema njima se preduzimaju obaveštajne i svake druge mere. O tome ćemo razgovarati. Mnoga pitanja moraju biti razjašnjena“, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da će biti reči i o vakcini protiv virusa korona koju je razvila Rusija i da očekuje da će je RS dobiti. U rusku vakcinu navodno ima poverenje, ali ne i u one koje se prave na Zapadu.

„Što se mene tiče, ja ću primiti rusku vakcinu, pa kako ko hoće, kako ko neće. Ja verujem u to i ne verujem u komercijalne priče koje dolaze sa Zapada.

Ovde vakcinu pravi država i vakciniše svoje stanovnike. To znači da treba imati poverenje. Za razliku od ovih pretendenata ko će pre napraviti vakcinu na Zapadu. Svakakvih tu spekulacija ima – da će vakcine sa Zapada uticati na sterilitet stanovništva i mnogo čega drugog što ne možete da znate. Ali, da bi se to razjasnilo moj pristup će biti ovakav“, ukazao je Dodik.

Podsetio je da će pre susreta s Lavrovim, imati susret sa srbijanskim predsednikom Aleksandrom Vučićem u Beogradu. Tvrdi da on nema veze s dolaskom Lavrova i da je on ranije dogovoren. Dodik je istakao da će s Vučićem razgovarati o pandemiji virusa korona i da će nastojati osigurati da ostanu otvorene srbijanske granice za stanovnike RS.

„Opšti je napad na Srbe, kao što vidite. Dolazi iz Amerike i Evrope na mnogim mestima. Na tapetu je Srbija, na tapetu je srpski narod, Vučić, RS i svi mi koji predstavljamo srpski narod. O tome ćemo razgovarati“, rekao je Dodik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari