Dok desnica u Srbiji brine za Dodika i što Vučić ćuti, levici je jasan njihov toplo-hladni odnos 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

I dok su proteklih dana partije desnog, nacionalnog spektra zvanično saopštavale svoj stav optužnice tužilaštva BiH protiv predsednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika i direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića, koji se terete za kazneno delo neizvršavanje odluka visokog predstavnika BiH, građanisti u Srbiji su ostali tihi, ali je izostala i jasna reakcija predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Dok deo desnice smatra da Srbija treba da pomogne Dodiku, deo je zabrinut zbog ćutanja Beograda. Reakcija je stigla od Ivice Dačića, ministra spoljnih poslova, u vidu podrške Dodiku.

Hoće li se o tome i zavanično izjasniti Vučić nije poznato, ali njegovo ćutanje može da deluje kao slaganje sa potezima tužilaštva.

Đorđe Pavićavić, poslanik Ne davimo Beograd, za Danas kaže da Vučić i Dodik, još od dolaska SNS na vlast, imaju ambivalentan odnos.

– Vučić nije zaboravio Dodikovu dugu saradnju sa Tadićem i više puta je na izborima podržavao njegove političke protivnike u RS. Stoga ne čudi ćutanje predsednika Srbije o optužnici protiv Dodika, jer ne želi da pomogne Dodiku, ali ni da olakša vlastima u Sarajevu i međunarodnim predstavnicima u BiH. Verovatno će, u prikladnom trenutku kada mu to bude odgovaralo, podržati Dodika – kaže on.

Kako dodaje, ispod stalnog zajedničkog pojavljivanja i iskazivanja bliskosti vidljiva je napetost i toplo-hladni odnosi između dva lidera.

A Nebojša Zelenović, kopredsednik Zajedno, smatra da sva otvorena pitanja na Zapadnom Balkanu treba rešiti istovremeno na međunarodnoj konferenciji, uključujući KiM i BiH, jer bez takvog pristupa nastavićemo da budemo zatočenici nacionalističkog hohštapleraja koji služi skupljanu glasova za vladajuće elita u regionu.

– Ova epizoda sa Dodikovom optužnicom, Vučićevim ćutanjem i potpunim bezizlazom u pronalaženju trajnog rešenja za mir i stabilnost, kao preduslovom za normalan život, samo je nastavak duge tragične serije koja je uzrok odlasku stotina hiljada ljudi godišnje iz svih delova regiona u inostranstvo. To je uzrok strašnog nasilja u svakodnevnom životu, divljanju cena i nezapamćenoj pljački kojoj je izložen svaki čovek koji ovde živi – kaže Zelenović za Danas.

Dok Aleksandru Radovanoviću, iz PSG, slučaj podizanja optužnice protiv Dodika i ćutanje Vučića jasno pokazuje njegov odnos prema svim pitanjima iz regiona, koji je isključivo zasnovan na tome da li postoji lična politička korist ili šteta po njega.

– Zaštita interesa Srba je za Vučića unutrašnje pitanje koje se na kraju uvek svede na folklor i manifestacije na kojima svi lideri imaju obavezu da pokažu lojalnost, a retko kada ili nikada nisu zaista dobili bilo kakvu zaštitu kada imaju problem sa međunarodnom zajednicom. Mi iz Poketa slobodnih građana smatramo da je obaveza Srbije da gradi poverenje i dobre odnose između naroda Zapadnog Balkana, kao i sa državama EU, jer je to jedini način da se zaštite interesi Srba u svim državama u kojima oni postoje kao manjinski ili konstitutivni narodi – navodi on.

Prema njegovim rečima, politika SNS je s druge strane zasnovana na namernom zatezanju odnosa, pa na prvi znak da se preteralo zaokretom u često nepotrebna popuštanja, a onda se ta novoproizvedena realnost za domaće potrebe skriva busanjem u grudi junačke i onim „ja sam njima rekao“…

– Takva politika nužno dovodi do sve goreg položaja Srba i njihove političke izolacije – zaključuje Radovanović.

Podsetimo, Tužilaštvo BiH je 9. jula je formiralo tim od tri tužioca nakon što je u Službenom glasniku Republike Srpske objavljen ukaz predsednika bh. entiteta Dodika u vezi s nepoštovanjem odluka visokog predstavnika.

U ukazu, koji je objavljen istog dana, navodi se da se odluke Kabineta visokog predstavnika u BiH više ne objavljuju, time i ne poštuju, u tom bh. entitetu, kao i da se odluke Ustavnog suda BiH više neće primenjivati na teritoriji tog bh. entiteta.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit je svojim odlukama od 1. jula u potpunosti obustavio kompletan zakonodavni postupak u vezi a antidejtonskim potezima Narodne Skupštine RS-a i usvajanjem dve pomenute odluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari